Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pred šesťdesiatimi rokmi letel Jurij Gagarin ako prvý človek do vesmíru. Stal sa svetovou celebritou
Zdielať na

Pred šesťdesiatimi rokmi letel Jurij Gagarin ako prvý človek do vesmíru. Stal sa svetovou celebritou

SVET A SLOVENSKO / Nie všetky výročia sú pre ľudstvo takým míľnikom, ako prvý let do vesmíru. Sovietsky kozmonaut Jurij Gagarin tým inšpiroval mnohé štáty, ktoré sa postupne zapojili do vesmírneho programu.

Presne pred 60-timi rokmi 12. apríla možno ľudia ani len netušili, čo všetko sa dá do pohybu, keď dorátajú posledné sekundy. A kto vie, či to tušil aj samotný Jurij Gagarin, na ktorého padla karta vstúpiť na palubu Vostoku 1 a či na to myslel počas 108 minút celkového letu a 89 minút na obežnej dráhe Zeme.

Svoju misiu splnil a priniesol tak prvenstvo nielen sebe, ale aj celému vtedajšiemu Sovietskemu zväzu. Doma sa stal národným hrdinom, kde ho oslavoval ľud, vo svete si získal uznanie. Aj vo vtedajšom Československu, keď na jeho počesť vznikla pesnička. "Po tomto už nič nebolo ako predtým, tak let otvoril ľudstvu a ľuďom cestu do vesmíru," hovorí Predseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity Jakub Kapuš. 

Sovieti mali už predtým viacero prvenstiev

Prvá družica, prvý živý tvor vo vesmíre a to vyburcovalo vtedajšieho rivala studenej vojny USA k prelomeniu tejto série. "Poslanie a pristátie prvého človeka na Mesiaci Niela Armstronga," hovorí subjadrový a jadrový fyzik Jozef Masarik. 

Ďalší výskum sa zameral na Mars a prvé pristátie vikingu na ňom v 76

Vývoj vesmírnych lodí ako raketoplán Kolumbia, koncom 90-tych rokov budovanie medzinárodnej kozmickej stanice. A dnes už prípravy na prvú posádku, ktorá pristane na Marse.

A ani Slovensko nie je mimo tohto procesu

Už v 78. ešte v rámci Československa letel do vesmíru Vladimír Remek a o 21 rokov neskôr aj Slovák.
"Prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella," hovorí Masarik. Kozmické záležitosti v zahraničí reprezentuje aj naša astrobiologička Michaela Musilová, ktorá má už za sebou niekoľko simulovaných misií na Mars. Taktiež tu máme zastúpenie mladých nadšencov vesmírneho výskumu a strojcovia prvej slovenskej družice. Jeden z nich práve prišiel z Ruska, kde mal možnosť navštíviť miesto, odkiaľ Jurij Gagarin odštartoval historický let.

Slovensko sa usiluje stať sa členom Európskej vesmírnej agentúry

Aby mohlo do výskumu zapojiť aj naše firmy. "Je to dobrá investícia," hovorí štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ľudovít Paulis. 

Súvisiace články