Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ocenenie výnimočných vedcov ESET Science Award pozná svojich nových laureátov
Zdielať na

Ocenenie výnimočných vedcov ESET Science Award pozná svojich nových laureátov

Archívna reportáž

Tohtoročnú Nobelovu cenu za mier dostal Svetový potravinový program.

BRATISLAVA / Nových laureátov ESET Science Award vybrala Medzinárodná komisia na čele s nobelistom Kipom Thornom. Ocenenie si odniesli traja Slováci, ktorí sa zaslúžili o veľký prínos vo vedeckej oblasti.

V kategórii Výnimočná osobnosť slovenskej vedy sa laureátom stal Fedor Šimkovic, Výnimočným mladým vedcom do 35 rokov je laureát Tamás Csanádi a víťazom kategórie Výnimočný vysokoškolský pedagóg je Ivan Varga.

Výberu predchádzal náročný hodnotiaci proces, ktorého cieľom je vyzdvihnúť osobnosti slovenskej vedy. Ich prínos má byť pozorovateľný nielen pre Slovensko, ale aj v medzinárodnom priestore. Medzi hodnotiace kritériá patria napríklad vedecko-výskumné výsledky a publikované diela, spolupráca s inými vedeckými odbormi, komunikácia a popularizácia čí ohlas kolegov a študentov. 

Medzinárodnej komisii predsedal nositeľ Nobelovej ceny za fyziku profesor Kip Thorne, ktorý ju jedným z popredných svetových odborníkov
Einsteinovej teórie relativity. Venuje a popularizácii vedy a spolupracoval napríklad pri tvorbe filmu Interstellar režiséra Christophera Nolana. 

"Veda a technológie založené na vedeckom výskume sú kľúčom pri riešení problémov, ako sú pandémie alebo globálne
otepľovanie. Potrebujeme nové generácie svetových lídrov, ktorí budú viesť svet k zodpovedným a na vedeckých poznatkoch založených riešeniam." pripomenul Kip Thorne počas svojho príhovoru k vedeckej komunite na Slovensku. 

Kip Thorne pripomenul že dnes vírusové ochorenia predstavujú jeden z najvážnejších problémov ľudstva. "Mnohé krajiny v riešení pandémie ignorovali hlas vedcov. Práve Slovensko môže byť pre svet pozitívnym príkladom toho, ako riešenia, ktoré ponúka veda a vedecké kapacity, dokážu zachraňovať množstvo životov,“

Ďalšími členmi komisie sú česká odborníčka na chémiu Hana Dvořáková, britská biologička Fiona Watt, nemecký fyzik Rolf- Dieter Heuer, nemecký chemik Ralf Riedel a maďarský matematik Tibor Krisztin. O laureátovi kategórie Výnimočný vysokoškolský pedagóg rozhodli zástupcovia slovenských vedeckých univerzít.

"Všetci laureáti ale aj finalisti ocenenia sú príkladom toho, ako by mala vyzerať súčasná veda na Slovensku. Ich vedecká
práca je prepojená na medzinárodný výskum a pozerá na problémy aj z pohľadu iných vedeckých odborov. Ich výskum tiež
odpovedá na súčasné problémy, ktorým čelí slovenská či medzinárodná spoločnosť,“ uviedol Richard Marko, generálny riaditeľ spoločnosti ESET.

​Slovenskí víťazi

Fedor Šimkovic, pôsobí na Katedre jadrovej fyziky a biofyziky Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave. Vedie tím zložený z mladých vedcov a doktorandov. Vedec sa venuje oblasti atómovej a jadrovej fyziky. V rámci svojej vedeckej činnosti sa zaoberá zaoberá neutrínami, ktoré patria medzi najrozšírenejšie elementárne častice vo vesmíre. Má za sebou množstvo medzinárodných spoluprác. 

Tamás Csanádi pôsobí v Ústave materiálového výskumu Slovenskej akadémie vied v Košiciach. Svoje doktorandské štúdium začal na univerzite v Budapešti. Skúma správanie keramiky. Vďaka jeho testovaniu sa zistilo, že keramika nie je taká krehká, ako sa myslelo.

Ivan Varga pôsobí na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Vo svojej vedeckej práci sa venuje špecializovaným bunkám imunitného systému prítomným vo vajíčkovodoch. Podarilo sa mu so svojim vedeckým tímom tiež potvrdiť súvislosť medzi niektorými vrodenými chybami srdca a zmenou stavby detskej žľazy.

Súvisiace články