Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ako vyzerá život v prezidentskej kancelárií, a aké faux pas sa podarili Zuzane Čaputovej? Hovorili sme s jej poradcom Petrom Bátorom
Zdielať na

Ako vyzerá život v prezidentskej kancelárií, a aké faux pas sa podarili Zuzane Čaputovej? Hovorili sme s jej poradcom Petrom Bátorom

BRATISLAVA / Ako to občas vyzerá v zákulisí fungovania tímu okolo prezidentky Čaputovej sa občas dozvedáme z instagramu jej poradcu Petra Bátora. Ten získal vďaka humorným fotografiám zachytávajúcim život úradníka toľko sledovateľov, že mu ich závidia aj influenceri. Častým zdrojom jeho vtipov bývajú kancelárske spinky, napríklad vo vlasoch Zuzany Čaputovej. Aj o tom, čo vlastne robí taký poradca, sa s ním zhovárala kolegyňa Barbora Jánošová.

Peter Bátor je úradník a poradca prezidentky pre zahraničnú politiku a bezpečnosť a obranu. Hoci je ako sám hovorí " len úradník" má viac ako 20- tisíc followerov na instagrame. Na svojom účte ukazuje aj súkromie z pracovného života, na fotografiách nechýba ani prezidentka. "Bola to stávka, reakcia na bublinu sociálnych médií. Ľudia sa snažia, aby mali dokonalé fotky a toto je presný opak. Urobiť sériu fotiek a vybrať tú najhoršiu," vysvetlil. Prezidentka ho ale na sociálnej sieti nelajkuje, no o jeho postoch vie a baví sa na nich. 

V kancelárii prezidentky to vyzerá tak, že vždy majú presný zoznam čo ju čaká a kalendár, kedy sa má čo uskutočniť. "Keď ide na cestu snažíme sa jej poradiť, dať čo najviac informácií, poradiť čo by mohla povedať, aby sa čo najlepšie odprezentovala. No v zásade to vychádza z jej príloh. Ona nás veľakrát tlačí, že toto potrebuje, no keď vieme my, že sa niečo deje, tak ju informujeme," ozrejmil. 

A ako je to napríklad s písaním prejavov? Podľa Petra Bátora to v praxi vyzerá asi tak, že prezidentka sedí za počítačom, píše si ho a v zásade konzultujú spolu jednotlivé formulky. "Je to klasická príprava, nie je to tak, že ten prezident si vezme papier a číta ho len. Je prečítaný niekoľko desaťkrát na nečisto," pokračoval. 

​Ako vyzerajú podklady pre prezidentku, aké sú otázky pre jej politických kolegov pri rokovaniach? A čo sa pýta prezidentka o súkromí? Viac aj o "fópá", ktoré sa Zuzane Čaputovej podarili, si pozrite TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy