Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zamorenému Chemku Strážske PCB látkami mal pomôcť špeciálny prieskum. Minister Budaj dal projektu náhlu stopku
Zdielať na

Zamorenému Chemku Strážske PCB látkami mal pomôcť špeciálny prieskum. Minister Budaj dal projektu náhlu stopku

ZEMPLÍN / Do konca tohto roka sa mali odborníci aj obyvatelia celého Zemplína konečne dozvedieť všetky podrobnosti o rozsahu zamorenia areálu spoločnosti Chemko Strážske PCB látkami. Špeciálny geologický prieskum mal potvrdiť alebo vyvrátiť výskyt toxických a karcino-génnych látok na oveľa väčšej ploche, na akej je momentálne vyhlásená mimoriadna situácia. Tento projekt za viac než pol milióna eur však na poslednú chvíľu zastavil minister životného prostredia ako nepotrebný.

Rozsiahly geologický prieskum v tejto lokalite pripravujú odborníci už 30 rokov. Bez jeho realizácie sa enviromentálna záťaž nikdy neodstráni. "Všetci vieme, čo je v Chemku Strážske a je na rade, nerobiť už ďalšie a ďalšie prieskumy, ale urobiť skutky," vyhlásil minister životného prostredia Ján Budaj.


K slovám ministra má odborná obec vážne výhrady. Podrobný prieskum bývalej chemičky sa totiž nikdy neuskutočnil. Vedci potrebujú presné a aktuálne dáta o znečistení, ktoré nemá nikto k dispozícii. "Samozrejme, keďže to nebolo systematicky urobené tak sú miesta, ktoré môžu byť zdrojom ďalšej kontaminácie a jednoducho o tom nevieme, pretože sa ten prieskum neurobil," uviedol expert z ekotoxikologického centra Martin Murín.



Na ploche celého bývalého závodu sa malo analyzovať takmer 1000 vzoriek pôdy, vody aj vzduchu. Na základe výberového konania vyhralo projekt súkromné konzorcium, 85 percent nákladov mala preplatiť Európska únia.   "Tieto analýzy robia súkromné firmy a niektoré z nich pre mňa vôbec nie sú hodnoverné. Vôbec..," zhodnotil minister životného prostredia. "Pokiaľ má minister Budaj podozrenie o prípadnom nekalom konaní pri výbere dodávateľa, tak budem veľmi rád aby sa obrátil na príslušné orgány, aby toto bolo urýchlene vyšetrené," myslí si europoslanec Martin Hojsík.


Zneškodnenie toxických PCB látok v okolí Strážskeho je uvedené ako priorita v programovom vyhlásení vlády. Vynechanie prieskumu bude mať za následok pozastavenie celého procesu. "Keď nenájdem analýzou dôkaz o tej kontaminácii, tak ju nemôžem odstrániť lebo neviem čo je tam," dodal expert Murín.


"Tie ktoré sú oprávnené a kde nedôjde k plytvaniu prostriedkov, tak tie sa budú uskutočňovať,"  uviedol Budaj. Podľa eurpooslanca Hojsíka však potrebujeme vedieť, aké sú dopady na zdravie ľudí, ktorí ľudia sú najviac postihnutí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy