Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nemocnice bojujú s nedostatkom lôžok, na severe Slovenska už pozastavujú plánované operácie
Zdielať na

Nemocnice bojujú s nedostatkom lôžok, na severe Slovenska už pozastavujú plánované operácie

SLOVENSKO / Takzvaná reprofilizácia nemocníc, teda rozšírenie kapacít lôžok pre pacientov s ochorením Covid-19, naberá na obrátkach. Najhoršie je na tom sever Slovenska. V Martine a v Ružomberku pozastavili plánované operácie a požiadali o pomoc menšie nemocnice v Dolnom Kubíne, Liptovskom Mikuláši a v Čadci. Svoje lôžkové kapacity pre pacientov s Covid-19 výrazne navýšili. Ministerstvo zdravotníctva tiež vyzvalo žilinskú nemocnicu, aby pomohla obom z najviac vyťažených nemocníc. Hoci táto nemocnica nemá ani infekčné, ani pľúcne oddelenie, a ani v tejto oblasti špecializovaný personál, pandemický pavilón vytvorí a plánované operácie stopnú.

Vzhľadom na svoju obrovskú vyťaženosť v súvislosti s koronavírusom vyzvala v utorok martinská univerzitná nemocnica ďalšie zdravotnícke zariadenia, aby sa reprofilizovali. Ľudia z tejto oblasti dostali strach, čo sa stane, ak sa nakazia a budú musieť byť hospitalizovaní. "Ľudia sa určite nemusia obávať, zdravotné ošetrenie dostanú všetci, či už v našej nemocnici alebo okolitých nemocniciach," ubezpečila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Martin Katarína Kapustová. 

Aktuálne s týmto nebezpečným ochorením leží v nemocnici v Martine 40 pacientov a z toho 9 pacientov je na umelej pľúcnej ventilácii. Teraz majú v dispozícii 50 covidových lôžok, ďalších 20 pribudne do konca týždňa. Ak si to situácia vyžiada, v zálohe majú ešte ďalších 60 lôžok. Momentálne majú navyše sťažené podmienky aj pretože 14 zdravotníkov majú v karanténe. 

Aj nemocnice v Žiline a Čadci sa prispôsobujú pandémii. "Na základe príkazu na reprofilizáciu vyčleníme 77 pandemických lôžok, vytvoríme samostatný pandemický pavilón v pavilóne urológie," povedala hovorkyňa FNsP Žilina Lenka Záteková. "V súčasnosti naša nemocnica reprofilizovala 26 lôžok, to znamená, čo sa týka našej nemocnice, bude potrebné reprofilizovať dokopy 43 lôžok," vysvetlil Martin Šenfeld, riaditeľ Kysuckej nemocnice s poliklinikou v Čadci. 

Aj v Ružomberku sú oddelenia plné, krajská riaditeľka odboru zdravotníctva vyzýva o pomoc aj nemocnice
v iných krajoch. Na stretnutí sa v stredu dohodli, že pacienti s Covid-19 z okresov Námestovo a Trstená pôjdu do koncovej nemocnice v Ružomberku. Takisto aj pacienti z celého Liptova. "Dostali sme sa do štádia, kedy aj ostatné nemocnice musia zabrať a pomôcť nám," uviedla riaditeľka odboru zdravotníctva VÚC Žilina Silvia Pekarčíková. 

Ružomberská nemocnica má ešte volné kapacity lôžok. "UVN reprofilizovala106 lôžok pre Covid pacientov, k dnešnému dnu je obsadených 53," upresnila hovorkyňa ÚVN v Ružomberku Petra Dišková. Reprofilizovali sa aj nemocnice v Trstenej a Liptovskom Mikuláši, covidových pacientov najprv diagnostikujú, prípadne stabilizujú, a následne ťažšie prípady prevezú do koncovej nemocnice v Ružomberku.

Ministerstvo zdravotníctva obsadenosť lôžok v našich nemocniciach denne aktualizuje. "Všetky nemocnice majú prístup do jednotného systému, kde presne vidíme, koľko je kde ochranných pomôcok, aká je kapacita lôžok, aká je obsadenosť a v prípade potreby vieme na to adekvátne reagovať," skonštatovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Pre stúpajúci počet hospitalizovaných ministerstvo na dennej báze vyhodnocuje a nemocniciam prikazuje reprofilizáciu lôžok. Okrem hospitalizovaných pacientov ale pribúdajú aj pozitívne testovaní zdravotníci, a to chod nemocníc výrazne ovplyvňuje. "Momentálne máme potvrdenú pozitivitu na koronavírus u 19 zamestnancov z 11 pracovísk. Naša nemocnica vyčlenila všetky lôžka na infekčnej klinike pre pacientov nakazených koronavírusom. Ide spolu o 50 lôžok, tie sú obsadené na 85 percent. 96 lôžok je pripravených na reprofilizáciu," priblížila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach Monika Krišková. 

V Bratislave je obsadenosť covid lôžok 40 percent, v porovnaní s veľkými nemocnicami je na tom Bratislava veľmi dobre. "V našej nemocnici máme aktuálne 24 pozitívne testovaných," doplnila hovorkyňa UNB Bratislava Eva Kliská. 



Bardejov, Prešov aj Poprad čelí náporu hospitalizácii a lôžka sa míňajú. "46 zdravotníkov je pozitívne testovaných, hospitalizovaných s COVID-19 máme 14 pacientov, reprofilizovali sme 18 lôžok," zhodnotila hovorkyňa popradskej nemocnice Sylvia Galajda. 

Aktuálne je na Slovensku pripravených 600 lôžok pre pacientov s Covid-19, pripravená je aj ďalšia reprofilizácia. "V teoretickej rovine vieme nastaviť aj tzv. bielu medicínu, to znamená, že na Slovensku by sa poskytovala len akútna zdravotná starostlivosť. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že na Slovensku máme približne 31 000 nemocničných lôžok," dodala Eliášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy