Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Martinskú nemocnicu čaká ďalšia reprofilizácia. Takto to vyzerá na COVID oddeleniach
Zdielať na

Martinskú nemocnicu čaká ďalšia reprofilizácia. Takto to vyzerá na COVID oddeleniach

MARTIN / V Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) bude do konca tohto týždňa, rovnako ako v prvej vlne pandémie, piaty pavilón infekčnej a pľúcnej kliniky vyhradený pre pacientov s ochorením Covid-19. Vzhľadom na nepriaznivý vývoj pandemickej situácie na Slovensku univerzitná nemocnica pripravuje aj reprofilizáciu ďalších lôžok. V hre je ortopedická klinika.

Aktuálne je s ochorením Covid-19 v UNM hospitalizovaných 40 pacientov. Z tohto počtu je na jednotke intenzívnej starostlivosti 6 ľudí, 9 pacientov potrebuje umelú pľúcnu ventiláciu."Na umelej pľúcnej ventilácii máme prevažne ľudí vo veku od 65 do 85 rokov, mali sme aj mladšieho pacienta, ten mal ale aj pridružené zdravotné problémy," priblížila hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová. 

Nemocnica od minulého týždňa začala redukovať plánované operácie, čo priamo súvisí s reprofilizáciou covidových lôžok, čím viac takýchto lôžok nemocnica má, tým viac personálu, ktorý sa stará o pacientov s koronavírusom, potrebuje. "Akútne stavy sa operujú naďalej a naďalej sa operujú aj pacienti s onkologickými diagnózami aj pacienti, ktorých odloženie by znamenalo zhoršenie ich stavu," vysvetlila hovorkyňa nemocnice. 

K dnešnému dňu zariadenie eviduje 14 COVID-pozitívnych zdravotníkov, medzi nimi sú lekári, zdravotné sestry, ale aj sanitári. "Nateraz môžeme povedať, že máme zdravotníkov dosť, presúvame ich z iných pracovísk," povedala hovorkyňa nemocnice. Na odberovom mieste pomáhajú medici z Jeséniovej fakulty a vojaci, denne odoberú približne 200 vzoriek.

Plánované operácie zastavuje už aj žilinská nemocnica a začína aj s reprofilizáciou lôžok. Rovnako ako v prvej vlne pandémie, nemocnica sťahuje oddelenie urológie, urologický pavilón sa tak stane červenou zónou a pandemickým pavilónom so 77 lôžkami. "Táto info je veľmi pozitívna, nie tak pre nás ako pre obyvateľov severného Slovenska, už niekoľko dní avizujeme, že aj u nás sú už kapacity na hrane rovnako ako v Ružomberku," dodala Kapustová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy