Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nepočujúci sa opäť pýtajú a žiadajú tlmočníkov na tlačovkách. Premiér má na to svoj názor
Zdielať na

Nepočujúci sa opäť pýtajú a žiadajú tlmočníkov na tlačovkách. Premiér má na to svoj názor

BRATISLAVA / Máme rovnaké právo byť informovaní o aktuálnom dianí a vládnych rozhodnutiach, ako počujúci! Toto tvrdia nepočujúci a pýtajú sa, prečo nie je zabezpečené tlmočenie do slovenského posunkového jazyka automaticky na všetkých tlačových konferenciách úradu vlády. Zástupcovia Slovenského zväzu nepočujúcich sa aj teraz sťažovali na prístup úradu vlády, ktorý sa výrazne zhoršil potom, ako v septembri upozornili na niekoľko mesiacov nezaplatenú prácu tlmočníkov. Úrad vlády sa vyjadril, že ústava nestanovuje tlmočenie všetkých tlačoviek do posunkového jazyka.

"Teraz sa zrazu objavili 3 tlmočníci, pričom tí 4 pôvodní tlmočníci majú takisto podpísané dohody, ale odvtedy, ako ich podpísali, ich ani raz nezavolali. My si myslíme, že to súvisí s protestom a proste zavolali nových tlmočníkov, tým pádom akoby potrestali protestujúcich, ale potrestali vlastne nepočujúcich," vyjadril sa Jaroslav Cehlárik, predseda Slovenského zväzu nepočujúcich. 

"Nebudem sa vyjadrovať k tým ľuďom, ale jeden ich manažoval. Jedenkrát si účtoval 30 eur, inokedy 50, inokedy 60 eur na hodinu. To nie je s kostolným poriadkom. Keď sa niekto nevie vspratať do kože a potom ohovára kade tade, tak úrad vlády zabezpečil iných tlmočníkov," reagoval premiér Igor Matovič.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy