Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Úrad vlády odrazu prestal využívať tlmočníkov do posunkovej reči. Za pol roka nedostali žiaden plat
Zdielať na

Úrad vlády odrazu prestal využívať tlmočníkov do posunkovej reči. Za pol roka nedostali žiaden plat

BRATISLAVA / Nepočujúcim a tlmočníkom do znakovej reči došla trpezlivosť. Vláda už niekoľko týždňov na tlačové konferencie nepozýva tlmočníkov a nepočujúci tak majú sťažený prístup k informáciám - najmä pokiaľ ide pandémiu. Rozhorčení sú však aj tlmočníci, ktorým vláda už pol roka nevypláca honoráre za odvedenú prácu. Premiér, minister vnútra, aj šéf Úradu vlády SR to považujú za hanbu, ale vraj sa o tom dozvedeli až dnes, keď pred Úrad vlády prišli nepočujúci a tlmočníci protestovať.

Pred Úradom vlády sa zišla skupina nepočujúcich, ktorí požadovali návrat tlmočníkov na televízne obrazovky a vyplatenie honorárov.  "Pred 2 týždňami nás prestali volať na tlačové konferencie. Je tým porušované právo na prístup k informáciám, nepočujúci nerozumejú, čo sa deje," vyjadril sa Jaroslav Cehlárik, predseda slovenského zväzu nepočujúcich. Stalo sa tak po tom, ako premiér odvolal tlmočníka tesne pred začatím tlačovej konferencie. Nepočujúci nevedia, čo sa stalo a prečo vláda informuje bez tlmočníkov. "Žiadame okamžité obnovenie tlmočenia na Úrade vlády SR," vyhlásil Cehlárik, predseda slovenského zväzu nepočujúcich. Trápi ich ale aj ďalší problém, tlmočníci nedostali zaplatené za prácu, ktorú odviedli od začiatku korona krízy.

"Áno, je to pravda, doteraz sme nemali zaplatené," povedala tlmočníčka do znakovej reči Barbara Randušková. "Žiadame okamžité vyplatenie odrobenej práce tlmočníkom," pokračoval Cehlárik. Už v máji podľa jeho slov posielal úradom všetky výkazy, urgoval to, ale dostával odpoveď, aby boli trpezliví.


K protestujúcim prišiel vedúci úradu vlády, aby si ich vypočul a situáciu vysvetlil. "My sme ich pozastavili preto, že je blbé, keď niekoho voláte a nemá zmluvu," povedal Július Jakab, vedúci Úradu vlády SR. O tom, že tlmočníci nemajú zmluvu, sa vraj dozvedeli pred pár mesiacmi, nevedeli, že bývalá vláda s nimi zmluvu nepopísala. V tom okamihu tlmočenie pozastavili a dali vypracovať zmluvu. "Tá zmluva je už vo finálnej podobe," ozrejmil Jakab. 

Prisľúbil, že v krátkom čase budú vyplatené všetky honoráre aj za predchádzajúce obdobie a tlmočníci sa opäť na obrazovky vrátia. Minister vnútra, ktorý takpovediac tlmočníkov zdedil v súvislosti s pandémiou, tvrdí, že je to problém administratívny. "Tlmočnícke práce boli brané ako záchranné práce a balík bol uvoľnený len v minulom týždni," vysvetlil Roman Mikulec. Platby teda už budú nabiehať. Premiér tvrdí, že je situáciou zaskočený. "Mňa to veľmi mrzí, čo sa stalo, som zhrozený, v živote som takúto informáciu nemal. Verím, že problém veľmi rýchlo vyriešia, lebo to je hanba," uzavrel premiér Igor Matovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy