Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poloprázdne pláže a vyššie ceny. Náš reportér vycestoval do Istrie v Chorvátsku
Zdielať na

Poloprázdne pláže a vyššie ceny. Náš reportér vycestoval do Istrie v Chorvátsku

ISTRIA / Poloprázdne pláže, do obchodu len s rúškom avšak k tomu aj vyššie ceny. Takéto zážitky majú dovolenkári pri takzvanom slovenskom mori. Aj náš redaktor Vlado Jurek sa vybral autom k Jadranskému moru. Kým u nás hlásia výstrahy pred búrkami, tam si musíte dať pozor na úpal.


Búrka v okolí chorvátskeho Zahrebu spomalila autá smerujúce k Jadranskému moru. Kým takéto počasie sužuje aktuálne strednú Európu. Na pobreží Jadranu už vládne leto. V televízii hovorili o tom, že v Chorvátsku je aktuálne 700 tisíc ľudí. Najviac ich je na Istrii. Ale pri pohľade na pláže, to bude najhoršia sezóna za posledné roky."Nemáme veľa hostí, skutočne je ich menej ako minulý rok," skonštatovala miestna barmanka Mirna.



Dámy, ktoré prišli z poľskej Wroclavy do Chorvátska k moru chodia rok čo rok. Tento si už mysleli, že nepôjdu. Napokon sú rady, že prišli. Na pláži majú miesta ako nikdy predtým. Alen a Helena sú z Prahy. Do chorvátskej Rijeky prišli vlakom odtiaľ autobusom. Potešilo ich, že na plážach je menej ľudí. Ale nemilo ich prekvapili ceny. Oproti vlaňajšku si všimli, že išli smerom nahor a to ako v reštauráciách tak aj za drinky v bare. "Ubytovanie je celkom v pohode, ale pitie a jedlo všetko zdraželo," konštatujú turistky.


Tam kde, ste niekedy za stolom museli čakať, vás teraz veľmi radi obslúžia. Stoly dezinfikujú po každom hosťovi. Damyr je vodičom na turistickom vláčiku v Poreči. Takú sezónu si nepamätá. "Teraz sme niekde v polovici. Je tu tak polovica hostí," dodáva vodič. "Na druhej  strane je fajn, že sú tu ľudia, že tu nie sme sami, ale zas ich nie je toľko, žeby to tu bolo preľudnené," sťažuje si turistka z Prahy.



Na to aby ste dostali do Chorvátska, vám stačí vyplniť online formulár s presnými údajmi o vašom pobyte. To znamená, že vopred musíte zadať aj adresu, kde budete bývať. Na ľahkú váhu tu neberú ani protiepidemiologické opatrenia. Dezinfekciu nájdete pred vstupom do akéhokoľvek vnútorného priestoru vrátane označenia, že musíte mať na tvári rúško.  Na druhej strane, pre tých, ktorí sa radi túlajú historickými uličkami, je to ideálne. Nemusia sa predierať žiadnymi davmi. "Večer je rušno, ale stále je to menej ako to bolo," vraví miestna barmanka.

Ak sa rozhodnete stráviť dovolenku na Slovensku, nasledujúca reportáž Antona Adamčíka vám povie viac o vodných nádržiach na Slovensku.