Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
FOTO: Stolár z Uliča zostrojil auto, ktoré na svete nemá obdobu. Je celé z dreva
Zdielať na

FOTO: Stolár z Uliča zostrojil auto, ktoré na svete nemá obdobu. Je celé z dreva

ULIČ / Auto, ktoré na svete nemá obdobu. Prototyp vozidla s názvom "Škoda Beskyd" zostrojil stolár Ján Hančin z Uliča. Motor má síce zo 60-ročnej Škodovky, no inak je celé z dreva.

"Je to spôsob, ako sa autá vyrábali v 30. rokoch. Takto sa začínali autá robiť. Celá kostra bola drevená a bola obtiahnutá plechom," vraví stolár z Uliča Ján Hančin. 

​Toto auto je celosvetový unikát. Inšpiráciou pre názov sú Beskydy, pod ktorými obec Ulič v slovensko-ukrajinskom pohraničí leží. Ján Hančin je vyučený stolár, no hovorí, že stolára nikdy nerobil. K remeslu sa vrátil až počas dôchodku. Výsledkom je aj auto Škody Beskyd. Taký model doposiaľ neexistoval. Navrhol ho domáci majster.

Kým sa to dostalo do finále, prešli dva roky. Väčšinu súčastí tohto prototypu si pán Hančin vyrobil sám. Ide o kombináciou dreva, kovu a plechu. "Stojí na podvozku Škoda 1202 t roku 1965, nosníky sú dubové, podlaha a bočnice sú borovica, čo sa týka kabíny šoféra, tá je vyrobená z dubového dreva a je potiahnutá plechom," uviedol stolár z Uliča, Ján Hančin. 

Ako hovorí, kedysi sa na výrobu áut využívalo jaseňové drevo. On to však zmenil. "Ja som dub použil, lebo je pekná štruktúra, farby. Na parádenie, toto auto nie je o rýchlosti. V technickom preukaze je 100 km rýchlosť a okolo 9 litrov benzínu za 100 kilometrov," vysvetľuje Hančin. 

Na svojom konte má aj ekologickú trojkolku na pedálový a batériový pohon. Jeho najnovší výtvor však chcel aj legálne dostať na cesty a čaká na pridelenie evidenčného čísla. Už teraz je však výbava tohto veterána dokonalá. V aute nájdete aj lekárničku, no tiež reflexné vesty a dokonca aj hasiaci prístroj.

Súvisiace články