Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
FOTO: Obraz z chleba. Anonymný umelec naň použil až 40 tisíc krutónov
Zdielať na

FOTO: Obraz z chleba. Anonymný umelec naň použil až 40 tisíc krutónov

MOSKVA / Je umenie robiť jedlo, no jeden z ruských umelcov to poňal z opačného konca a z jedla vytvoril umenie. A to doslova. Trojmetrový obraz vyrobil z 40 tisíc chlebových krutónov. Zákazníci kaviarne, v ktorej je obraz vystavený sa nestačia čudovať.

Anonymný umelec prezývaný Zoom uviedol obrovský portrét dievčaťa, ktorý ale celý vyrobil z krutónov. Použil až 40 tisíc grilovaných chlebových kociek a práca mu trvala mesiac a pol. Obraz o veľkosti 3x3 metre zavesili v jednej kaviarni v metropole Ruska. 

Zákazníci ostali užasnutí a sami neverili, ako je to možné. "Dala som si úžasný koláč a kávu a zrazu som začala premýšľať, čo je to za mozaiku na tom obraze. Vyzerá to ako chleba. To ale naozaj je chleba. Veľmi ma to očarilo," vraví zákazníčka Anna Pinayeva. 

"Umelec použil chlieb, pretože toto sú lahôdky, je to tu celé o chlebe a jedle," vysvetľuje dizajnérka kaviarne Tatiana Redina. "Najprv sa chlieb nakrájal a ogriloval tak, aby dosiahol požadovanú farbu.Potrebovali sme totiž viac odtieňov. Všetky kocky chleba musia byť rovnaké, pretože portrét má horizontálnu ale aj vertikálnu štruktúru," dodala. 

Umelec, ktorý používa pseudonym 'Zoom', propaguje takzvaný „street-art bez vandalizmu“, vytvára vtipné obrázky pomocou rôznych techník, ktoré je možné ľahko odstrániť. Odkazuje sa na pop kultúru. 

Súvisiace články