Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Láska ide cez žalúdok. Etnologička predstavuje Afrodiziaká v slovenskej kuchyni
Zdielať na

Láska ide cez žalúdok. Etnologička predstavuje Afrodiziaká v slovenskej kuchyni

BRATISLAVA / Hovorí sa, že láska ide cez žalúdok. A môže to platiť doslova. V nasledujúcich článku vám ponúkneme jedlá dochutené skutočnými afrodiziakami. A keďže ich predstavuje Katarína Nádaská, je jasné, že to bude zároveň veľmi slovenské.

Historička, etnologička a spisovateľka Katarína Nádaská predstavuje špeciálnu kuchársku knihu, ktorá ale nie je tak celkom len o varení. "Dosť rozsiahlu časť som venovala práve vysvetleniu čo sú to afrodiziaká a taký historický úvod, prierez dejín sveta, kultúr," vysvetľuje. 

​Ako vysvetľuje autorka knihy, ona sama by sa neoznačila za dobrú kuchárku. Recepty však vznikli zaujímavým spôsobom. Ich tvorcovia sú totiž ľudia z rôznych vekových skupín a každý dostal jednoduchú úlohu: vymyslieť recept pre toho, koho má rád. "Ja som do tých receptom pridala to afrodiziakum, lebo nie všetky ich obsahovali a vymyslela som zaujímavé a originálne názvy tých jedál," pokračuje Nádaská. 

Všetky recepty uvaril a odskúšal známy kuchár Dušan Křístek. Jedlé teda určite sú, ale majú aj zvláštnu moc? "No, ja myslím, že áno, pretože tie suroviny sú ľahko dostupné a sú tam použité tie naše slovenské afrodiziaká a to je med, orechy, koriander, bazalka," hovorí.   

Ľudia už od pradávna hľadali spôsob ako posliniť tu vášeň a ako posilniť libido. "Odhliadnuc od toho, že tam sú kakaové bôby, to je pradávny produkt, ktorý je považovaný za silné afrodiziakum, ale podľa mňa dôležité je, aby si ľudia navzájom varili  jeden pre druhého," vraví Nádaská s tým, že v časti s nápojmi čitatelia nájdu a recept na reálny nápoj lásky. 

Súvisiace články