Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Útok nožom pri moste London Bridge má svoje obete. Páchateľ bol už v minulosti stíhaný za terorizmus
Zdielať na

Útok nožom pri moste London Bridge má svoje obete. Páchateľ bol už v minulosti stíhaný za terorizmus

LONDÝN / V okolí známeho mosta London Bridge útočník pobodal viacero ľudí. Po útoku zahynuli dvaja ľudia, muž a žena. Ďalšie dve ženy a jedného muža odviezli zranených do nemocnice. Privolaní policajti útočníka dvoma strelami zneškodnili, zraneniam na mieste podľahol. Šokujúce je, že útočníkom bol radikál, odsúdený už pred siedmymi rokmi za terorizmus. Na slobodu ho podmienečne prepustili pred rokom. Útočník dokonca nosil sledovacie zariadenie a bol zaradený programu na prevýchovu radikálov. Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Londýnčania sa stále spamätávajú z desivého útoku, ktorý sa začal na konferencii pre bývalých väzňov v historickej budove neďaleko svetoznámeho London Bridge. Útočníka s falošnou samovražednou vestou a dvoma nožmi zastavila až na samotnom moste skupina odvážnych svedkov. Bol medzi nimi policajt v civile, turistickí sprievodcovia ale aj poľský kuchár, ktorý si na pomoc vzal obrovský kel z narvala.

"Chcel by som im poďakovať za ich neuveriteľnú odvahu. Spontánne zasiahli bez ohľadu na vlastnú bezpečnosť. Rovnako sa skláňam pred pohotovou reakciou bezpečnostných zložiek," reagoval premiér Boris Johnson. 

Britská polícia po útoku uzavrela London Bridge a jeho okolie v hlavnom meste.  Na mieste okrem polície zasahovali aj záchranári. Ako uviedol v piatok, v deň útoku, denník The Guardian, ktorý sa odvoláva na zamestnancov neďalekej stanice metra Monument station, zranenia utrpelo najmenej päť ľudí. Dvadsaťosemročného Usmana Chána napokon zastrelili privolaní policajti. Na mieste zasahovala aj proti-teroristická jednotka Scotland Yardu.  

Podľa informácií londýnskej polície bol útočník už v roku 2012 odsúdený za terorizmus. Usman mal byť odsúdený práve za plánovanie bombových útokov. Už v minulosti ho podľa denníka The Guardian sudca označil za veľmi nebezpečného džihádistu. Khan bol podmienečne prepustený na slobodu minulý rok v decembri a podľa britských médii mal aj elektronický náramok. 

Prehľadávali dom útočníka

Špecialisti deň po desivom útoku prehľadali dom na severozápade Anglicka, v ktorom útočník žil. Bezprostredné nebezpečenstvo verejnosti podľa úradov nehrozí. Veria, že útočník konal sám. V uliciach Londýna napriek tomu zostanú posilnené policajné hliadky. Pozornosť Britov sa aktuálne sústreďuj na to, ako sa mohol odsúdený terorista a radikál dostať na slobodu po 8 rokoch za mrežami. Odsúdený bol na šestnásť rokov väzenia.

Útok nožom v holandskom obchode

K útoku nožom došlo v piatok večer aj v obchode na hlavnom námestí v holandskom Hágu. Neznámy útočník tam pobodal dve pätnásťročné dievčatá a trinásťročného chlapca. Zranených už po ošetrení prepustili z nemocnice do domáceho liečenia. Útočník z miesta činu ušiel. Policajti však v sobotu v súvislosti s útokom zadržali 35-ročného muža. Motív útoku zatiaľ nezverejnili. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy