Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Knižné tipy pod vianočný stromček
Zdielať na

Knižné tipy pod vianočný stromček

BRATISLAVA / Vianoce sa nám naozaj nezadržateľne blížia a to znamená, že by sme mali pomaly začať premýšľať nad darčekmi. Dobrým darčekom je vždy kniha, ale Vy nemusíte čakať až do Vianoc a kľudne si kúpte knihu hneď a po večeroch relaxujte s dobrým príbehom. My Vám teraz poradíme, aké knižné novinky práve vychádzajú.

Prekliate dedičstvo - Václav Neuer

Dedičstvo môže mať viaceré podoby. Môžeme si ním finančne prilepšiť, no môže aj naopak zapríčiniť ďalšiu smrť, trápenie či nešťastie. Smrť svojmu novému majiteľovi, nešťastie jeho blízkym či jeho vrahovi. Dedičstvo môže tvoriť napríklad taká zbierka historických bankoviek. Ale sú naozaj také cenné, aby sa pre ne vraždilo? V poradí piata kniha Václava Neuera voľne nadväzuje na jeho predchádzajúce tituly Krkavčí súd, Vražda s pridanou hodnotou, Nenapravený omyl a Tiene minulosti. Na pozadí fiktívneho príbehu autor predkladá čitateľovi reálne kriminalistické postupy, ako aj osudy hrdinov, ktorí sa napriek ohrozeniu vlastného života pokúsia zachrániť život zločincov, a nielen ich. V starom byte hneď vedľa železničnej trate, kde sa život a čas meria prejazdmi vlakov, zahajujú kriminalisti pod vedením vrchného inšpektora Petra Ledeckého vyšetrovanie vraždy. Ako už veľakrát aj teraz hľadajú stopy, zisťujú fakty, odhadujú motívy, formulujú vyšetrovacie verzie. Ich rady v predvianočnom čase decimuje epidémia chrípky, ktorá pripúta vrchného komisára Ledeckého pevne na stoličku, a tak sa popri zastupovaní svojho chorého šéfa nevie plne venovať pátraniu. Na prvý pohľad to neprekáža, nakoľko všímaví susedia poskytnú dostatok dôveryhodných svedectiev a dôkazov. Nakoľko kruh zberateľov bankoviek je úzky, vydá svojho podozrivého. Navyše o jeho vine svedčí aj detektor lži! Je to však naozaj tak? Sedí vrah za mrežami leopoldovskej väznice alebo behá na slobode? A kde je stratená časť historických bankoviek? Ledeckého šiesty zmysel pochybuje a núti ho hľadať nové odpovede. Detektívi sú presvedčení, že ich už nič nemôže prekvapiť, ale tragikomický záver pátrania ich presvedčí o opaku.

Cyntorýn zvieratiek - Stephen King

Podľa New York Times je Kingov najikonickejší a najobľúbenejší román Cyntorýn zvieratiek bestseller číslo jeden. Divoká, silná a vzrušujúca klasika o zle, ktoré existuje ďaleko za hrobom. Dej sa odohráva v napohľad idylickom vidieckom meste Ludlow v Maine, do ktorého sa doktor Louis Creed presťahuje za prácou s rodinou zo zadymeného Chicaga. Začiatok nového života sa však zdá až priveľmi dobrý na to, aby bol skutočný. Napriek navonok pokojnej atmosfére je v Ludlowe čosi temné a nebezpečné. Creed spozoruje, že nákladné autá jazdia prirýchlo po ceste pred jeho krásnym domom. Dôkazom čoho je aj provizórny deťmi vytvorený cintorín pre svojich domácich miláčikov v neďalekom lese. Louis začína pozorovať rozličné varovania. Niektoré sú celkom reálne, iné akoby z podvedomia jeho desivých nočných mor. Nesmie prekročiť hranice zvieracieho cintorína. Čo je zakázané, to je lákavé zvodnými sľubmi a bezbožnými pokušeniami. Skrýva sa tam desivá pravda. Louis prichádza na to, že niekedy je lepšie byť mŕtvy...

Vyššia spravodlivosť - Michaela Hjorth, Hansa Rossenfeldt 

V poradí už šiesta kniha zo série o policajnom psychológovi Sebastianovi Bergmanovi Vyššia spravodlivosť z pera Michaela Hjortha a Hansa Rossenfeldta má všetko, čo v poriadnej krimi nesmie chýbať - výborného inšpektora, gradujúci dramatický dej a masového vraha z ktorého zverstiev mrazí. Táto kniha rozhodne nesie chýbať v knižnici nadšenca severských kriminálok. Bergman sa pomaly vyrovnáva s myšlienkou jeho končiacej spolupráce s oddelením vrážd, a návratu k prednášaniu. Nie však nadlho, nakoľko sa jeho dcéra Vanja sa zamestná v Uppsale ako kriminalistka a pustí sa do vyšetrovania série znásilnení. Prípady vyvolajú vlnu strachu, páchateľ napadá ženy odzadu, injekčnou striekačkou im vpichne uspávaciu látku a na hlavu im navlečie vrece. Keď jednu z obetí nájdu mŕtvu, ukáže sa, že polícia nemá do činenia len so sériovým násilníkom, ale aj s vrahom. K prípadu je následne privolaný aj samotný Bergman.

Pandémia  - Robin Cook 

V newyorskom metre náhle odpadne zdanlivo zdravá mladá žena a krátko po prevoze do nemocnice zomrie. Ostrieľanému súdnemu lekárovi Jackovi Stapletonovi pripomenie tento prípad nebezpečnú pandémiu chrípky z roku 1918. Jack sa obáva, že desivá nákaza sa zopakuje na svoje sté výročie. Niekoľko hodín po podozrivom úmrtí ženy vykoná pitvu a nachádza ohromujúce anomálie. Žena má transplantované srdce, na čom by nebolo nič nezvyčajné, keby sa jej DNA nezhoduje s DNA transplantovaného orgánu, hoci čosi také je mimoriadne nepravdepodobné. Fakty nezodpovedajú chrípke, ale Jack sa musí pustiť do pretekov s časom, aby ženu identifikoval a zistil, aký vírus mohol napáchať toľké škody. Táto úloha sa stane ešte naliehavejšou, keď rovnako rýchlo zomrú ďalší dvaja ľudia. Nič však nie je jasné až dovtedy, kým pri pátraní nevkročí do fascinujúcej ríše CRISPR/Cas9, biotechnologickej metódy na úpravu génov, ktorá nedávno zaujala lekársku komunitu a upútala pozornosť jej najmenej etických členov. Jack sa podujme na nebezpečný krok a infiltruje sa na odvrátenú stranu trhu s transplantovanými orgánmi. Ocitne sa zoči-voči megalomanskému podnikateľovi, ktorý je ochotný riskovať ľudské životy iba preto, aby uspel v novej lukratívnej oblasti medicíny. Ak si Jack nedá pozor, nabudúce môže prísť o život on sám.

Zrkadlo - Táňa Keleová - Vasilková

Helena s Vladom majú také obyčajné manželstvo. Bez väčších konfliktov, ale aj bez potrebnej iskry, ktorá by mu dávala láskavosť a hrejivosť. Helenu to trápi, no nevie, čo s tým, ako to zmeniť. A tak zatiaľ čo sa jej manžel vo voľnom čase venuje svojmu hobby, ona blúdi po internete a sníva... o všeličom. Žijú ako spolubývajúci. Našťastie majú dcéru, ktorá im nevedomky nastaví zrkadlo.

Sedem manželov Evelyn Hugovej - Taylor Jenkins Reidová

Starnúca hollywoodska hviezda Evelyn Hugo, ktorá už roky žije v ústraní, sa konečne rozhodne prezradiť celú pravdu o svojom nevšednom a škandalóznom živote. Svoj životný príbeh sa rozhodne zveriť neskúsenej reportérke Monique Grantovej, čím zaskočí nielen jej kolegov, ale aj samu Monique. Prečo práve ona? A prečo teraz?  Evelynino rozprávanie odhalí jej nemilosrdnú ambicióznosť, nečakané priateľstvá i veľkú zakázanú lásku...

Tenis je môj život - Andrea Coddington, Dominika Cibulková

Známa tenistka Dominika Cibulková končí kariéru a lúči sa s ňou vlastnou knihou, ktorú napísala sú skúsenou autorkou životopisov a skutočných príbehov Andreou Coddington. Dominika Cibulková otvorene hovorí o všetkých pádoch a zakopnutiach, vydretých víťazstvách, vojnách mimo kurtu, ťažkých prehrách či životných križovatkách. Priznáva svoju snahu o dokonalosť na tenisovom kurte, nervozitu, ktorá jej spôsobovala kŕče, depresiu, s ktorou bojovala takmer rok po dosiahnutí najväčšieho úspechu v kariére, priznáva rodinné problémy pre lásku.

Súvisiace články