Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Silné svrbenie a mnohé ťažkosti. Sú choroby, ktoré človek pred okolím ukrývať nedokáže
Zdielať na

Silné svrbenie a mnohé ťažkosti. Sú choroby, ktoré človek pred okolím ukrývať nedokáže

BRATISLAVA / Sú choroby, ktoré človek dokáže pred okolím ukrývať a tajiť a vedia o nich len jeho najbližší. A potom sú choroby, ktoré prehovoria k okoliu skôr, ako by sa k nim mohol vyjadriť človek, ktorého trápia - napríklad chronický zápal kože. Na Slovensku žije približne 200-tisíc ľudí s ochorením, ktoré sa prejavuje okrem iného veľmi silným svrbením a prináša aj mnohé ťažkosti a nepríjemnosti.

"Tá choroba človeka naučí nemať veľké očakávania. Vo veľa veciach sa musíte obmedzovať Často ste radi keď deň prežijete tak, že sa môžete sústrediť na prácu a nevnímať ochorenie," uviedol Matúš Bišťan, pacient s atopickou dermatitídou. "Subjektívny vnem intenzívneho svrbenia, ktorý núti toho pacienta stále sa škrabať, robí to problém vo všetkých aktivitách, práca, škola, spánok. Frekvencia výskytu AD v populácii je 2-4 percentá, okolo 200-300 tisíc pacientov na Slovensku Závažnosť je rôzna," povedal Dušan Buchvald, prezident Slovenskej dermatovenerologickej spoločnosti.

​Keď u pána Matúša prepukla atopická dermatitída, mal takmer tridsať rokov a s manželkou čakali tretie dieťa. "Trvalo mi asi dva roky, kým som sa dostal k lekárovi, ktorý mi bol schopný pomôcť," poznamenal Matúš. "Žiaden biologický znak, laboratórny test ani histopatologický obraz, ktorý by bol špecifický pre toto ochorenie. Musí ju dobre poznať, aby ju potom vedel aj diagnostikovať," vysvetlila dermatovenerologička Jana Nemšovská.

Pán Matúš ale nestráca zmysel pre humor. "To je výhoda môjho stavu, že mám začervenalú pokožku, nemám fľaky, tým pádom to vyzerá, ako keby som bol opálený, alebo trošku prepálený. Najlepšie je to v zimnom období, keď sa s niekým stretnem, keď sú všetci bieli a tak to vyzerá, že si žijem luxusným spôsobom života," hovorí so smiechom Matúš Bišťan. 

Pacienti s atopickou dermatitídou ale musia žiť predovšetkým disciplinovaný život - len dodržiavanie istých pravidiel a liečebných postupov dokáže zmierniť nepríjemnosti ochorenia. "Aby si pacient pravidelne premasťoval a staral sa o kožu," radí Jana Nemšovská. Atopická dermatitída je nevyliečiteľná, dajú sa len zmierniť jej prejavy. Najmodernejšie metódy liečby tejto geneticky podmienenej neinfekčnej choroby ešte žiaľ na Slovensku nie sú bežne dostupné. "Bohužiaľ biologická liečba je veľmi drahá a podlieha schváleniam. U nás na Slovensku ešte stále ich použitie nie je bežné, ak tak na výnimky," dodala dermatovenerologička.

Preventívne prehliadky môžu odhaliť aj zákerné choroby:

Súvisiace články