Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mesto Vysoké Tatry bojuje s premoženými medveďmi. Primátor navrhuje aj radikálne riešenie
Zdielať na

Mesto Vysoké Tatry bojuje s premoženými medveďmi. Primátor navrhuje aj radikálne riešenie

SMOKOVEC / Každý deň pribúdajú na internete nové a nové videá medveďov potulujúcich sa v blízkosti ľudských obydlí vo Vysokých Tatrách. Primátor tvrdí, že sú premnožené a je potrebné sa zamyslieť aj nad radikálnym riešením. Ochranári to ale odmietajú.

Tatry sú vo veľmi zložitej situácii a magistrát už nevie ako ďalej. Primátor smeruje svoje prosby na vládu Slovenskej republiky. Zaslal im podľa jeho slov už 19 žiadosti o pomoc. V roku 2015 zazanamenalo mesto 248 hlásení výskytu medveďa priamo v meste, tento rok ich už bolo vyše 700. "Tento stav je vážny a nebezpečný," upozorňuje primátor mesta Ján Mokoš. 

Mesto Vysoké Tatry vydalo správu k boji s medveďmi: 

​Nepomohli údajne ani zabezpečené kontajneri . Ľudia ich vidia všade,na železničnej stanici, vo dvore materskej školy a najnovšie aj pred dverami smokoveckej policajnej stanice. Pozrite si video: 

Ochranári sú presvedčení o tom, že medvede v tejto situácii nepredstavujú riziko, nie sú agresívne a nenapádajú ľudí. "Správa TANAPu nevyhodnotila zviera, ktoré by bolo potenciálnym rizikom, akonáhle takéto zviera sa vyskytne, okamžite dávame súhlas na jeho elimináciu," uviedol riaditeľ správy Tatranského národného parku Pavol Majko. 

Na zvýšený výskyt medveďov v okolí Popradu obyvateľov upozorňuje Mestský poľovnícky spolok Poľana prostredníctvom internetovej stránky mesta. Podľa spolku by hubári, cyklisti či turisti mali byť ostražití. "V oblasti sa vyskytuje asi desať medveďov, z toho dve medvedice, každá s tromi mláďatami, čo však neznamená, že migráciou sa nedokážu presunúť aj do iných lokalít,“ informoval Vladimír Klein, poľnohospodár poľovníckeho spolku Poľana.

​Práve v jesennom období by mali byť ľudia oveľa opatrnejší. "Najmä ráno, večer a v noci, keď sú medvede aktívnejšie, ale aj cez deň v hustom poraste alebo pri zdrojoch potravy. Pomôže rozprávať sa, pískať si alebo inak dopredu upozorniť medvede na prítomnosť človeka,“ pripomenul Klein.

Pozrite si archívnu reportáž o odvážnych medveďoch: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy