Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Finančná správa sa pozrela na prsty užívateľom registračných pokladníc. Viac ako polovica porušuje zákon
Zdielať na

Finančná správa sa pozrela na prsty užívateľom registračných pokladníc. Viac ako polovica porušuje zákon

BRATISLAVA / Viac ako polovica užívateľov registračných pokladníc porušuje zákon. Finančná správa sa im preto rozhodla pozrieť na prsty a pohrozila pokutami. Kontrolóri poslali podnikateľom pozdravy v celkovej výške 380-tisíc eur, no po novom roku môže byť táto suma ešte vyššia. V systéme totiž stále chýba približne 100-tisíc pokladníc.

K dnešnému dňu eviduje Finančná správa v systéme eKasa vyše 121-tisíc pokladníc, ktoré denne vydajú približne tri a pol milióna bločkov. Či sa stihnú načas prihlásiť aj ostatní je otázne. "Tí, ktorí si to objednajú na poslednú chvíľu, nebudú môcť sa do systému eKasa zapojiť, lebo servisné organizácie to nebudú stíhať," uviedol Ladislav Hanniker, GR sekcie boja proti podvodom.

​Niektorí si túto povinnosť nechávajú na poslednú chvíľu, iných mýlia zmeny termínov. "Oni si niektorí stále myslia, že nebola odložená len účinnosť ukladania pokút, ale že bola odložená účinnosť celej novely," vyjadrila sa Jaroslava Lukačovičová, poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska. Čas na pripojenie sa do systému sa však kráti a pokuty za meškanie po 1. januári môžu oneskorencov značne bolieť. "Sa to môže vyšplhať až na 20-tisíc eur za jednu pokladnicu," objasnil Ladislav Hanniker.

Podvodov síce ubúda, no štátu stále unikajú stovky miliónov eur, preto sa rozhodli kontrolóri zakročiť. Pokladnice sú len jedno z opatrení. "Boj proti podvodom v posledných rokoch priniesol do štátnej pokladnice viac ako 3,7 mld. eur," povedala Lenka Wittenbergerová, prezidentka finančnej správy. Kontroly Finančnej správy očividne prinášajú výsledky. Za 10 dní po ich absolvovaní totiž stúpli obraty podnikateľov priemerne o 30 %.

Na mušku si však zobrali aj rekreačné poukazy, kde bola drvivá väčšina prípadov v súlade so zákonom. "Na druhej strane sme zaznamenali samozrejme aj znaky zámerného podvodného konania v tomto smere," podotkla Lenka Wittenbergerová. Aj tu sa však stále dajú nájsť problémy, najmä pri úhrade čiastky nesprávnym spôsobom. "Ten pobyt bol zaplatený nie z účtu, na ktorý dostáva zamestnanec výplatu," objasnila Jaroslava Lukačovičová. Je však nesporné, že rekreačné poukazy pomohli počas letnej sezóny zvýšiť návštevnosť v turistických zariadeniach na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy