Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Roky márne bojujú s medveďmi v obytných zónach. Mesto plánuje osloviť o pomoc premiéra
Zdielať na

Roky márne bojujú s medveďmi v obytných zónach. Mesto plánuje osloviť o pomoc premiéra

VYSOKÉ TATRY / Už niekoľko rokov sa obyvatelia Vysokých Tatier márne sťažujú na veľký počet medveďov pohybujúcich sa v obytných zónach. Situácia sa aj podľa vedenia mesta zhoršuje.

Svoju úlohu už neplnia ani len ochranné klietky pre odpadové koše, ktoré zaviedli práve proti medveďom. Tie predvádzajú doslova husárske kúsky. "Keď sa naučí na bicykli jazdiť, na motorke, tak jemu to nie je problém dnu vojsť. Naučí sa možno aj dvere otvoriť," myslí si miestny obyvateľ Štefan Pavlik. 

Situácia sa zhoršuje, priamo pod oknami obyvateľov sa odohráva medvedie divadlo už nielen v noci, ale v ktorúkoľvek hodinu. Ani staničky, kladky či laná na kontajneroch hladných medveďov nezastavia. 

Mestskí policajti prijímajú oznámenia od domácich a turistov už na dennej báze. "Sú tak zvyknuté na pohyb tých ľudí, že chodia za každého počasia, za každej hodiny," vysvetľuje Jozef Štefaňák, zástupca MsP Vysoké Tatry. "K dnešnému dňu je to 763 stretnutí. Je tu doma, ale nech je v takých počtoch, v akých sa vie uživiť, nech nie je premnožený" poznamenal primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš. 

Vedenie mesta žiada odchyt, ochranári sú proti 

Vedenie mesta už roky bije na poplach, žiada odchyt, sterilizáciu alebo regulovaný odstrel medveďov. Ochranári sú ale proti. "Môžeme skonštatovať, že ich je adekvátne ponuke potravnej, ktorú tieto zvieratá majú. Neuteká, stráca plachosť, môže napadnúť človeka. Vtedy povolí správa TANAPu reguláciu," upresňuje riaditeľ správy TANAPu Pavol Majko. "Pokiaľ neexistuje koncepčné riešenie odpadov v rámci Tatranského národného parku, problém s medveďom neprestane," dodáva. 

O pomoc chcú poprosiť vládu 

Vedenie mesta chce osloviť už priamo predsedu vlády a ochranári už plánujú zvolať všetkých zainteresovaných za jeden stôl.

"Aby každý navrhol racionálne opatrenia. Nebudeme si pingpongovať problém jeden medzi druhými," uzavrel Majko. 

Ľudia pri Banskej Bystrici majú strach. Medvede im chodia do záhrad, roztrhali psa aj zajacov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy