Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Od roku 2021 budú musieť 5-ročné deti povinne chodiť do škôlky. Ako ministerstvo plánuje zabezpečiť viac miest?
Zdielať na

Od roku 2021 budú musieť 5-ročné deti povinne chodiť do škôlky. Ako ministerstvo plánuje zabezpečiť viac miest?

BRATISLAVA / Stihnú sa materské školy kapacitne pripraviť na to, že od septembra 2021 bude škôlka povinná pre všetky 5-ročné deti? Ministerka školstva prezentovala, ako sa to má zabezpečiť bez toho, aby neprišli o miesta v škôlke mladšie deti. To, že mnoho detí sa dnes do škôlky nedostane, ale rezonuje aj vo veľkej analýze školstva, ktorá sa robila vrámci iniciatívy "To dá rozum", ktorú spustila nezisková organizácia MESA10.

"Slovenská republika v rámci EÚ výrazne zaostáva v miere zaškolovania detí vo veku od 4 - 6 rokov," vyjadrila sa ministerka školstva Martina Lubyová.  Kapacity v škôlkach sa budú navyšovať kvôli povinnej škôlke pre päťročné deti najmä vďaka eurofondom. Súčasne škôlky v niektorých lokalitách ani dnes vraj plné nie sú. Deti z obcí, kde nebude škôlka, dostanú príspevok a budú dochádzať do blízkych obcí. 

"600 detí, 5-ročných, sa nachádza v obciach, kde naozaj tá škôlka nie je vybudovaná a nemožno očakávať, že bude vybudovaná. Analýza je robená tak, aby to boli tri najbližšie obce," pokračovala ministerka. Po zrealizovaní všetkých opatrení a bez obmedzenia počtu mladších detí v škôlkach bude ešte stále chýbať 1460 miest. "Na to, aby 100-percent detí naozaj 5-ročných bolo v škôlkach," podotkla ministerka. Tvrdí, že možnosťou je aj oživenie starých budov škôlok, pokiaľ neboli predané. 

"Ak by mali mestá a obce voľný prebytočný nehnuteľný majetok, tak už dávno sa pokúsia tieto budovy premeniť za zariadenia pre žiakov, deti prípadne na sociálne zariadenia," vyjadril sa hovorca ZMOS Michal Kaliňák. 

ZMOS kritizoval túto legislatívu od začiatku. Odborníci sa navyše pýtajú, či sa do škôlok dostanú aj všetky 5-ročné deti so zdravotným znevýhodnením. Aj dnes ich majú možnosť škôlky odmietnuť.  "Momentálne ich máme v škôlkach iba 40 percent, zvyšných 60 percent sa ani nedostane," upozornila Miroslava Hapalová, Iniciatíva To dá rozum. 

Najmenšie percento päťročných detí podľa analýzy dochádzalo v školskom roku 2018/2019 do materských škôlok v okresoch Košického kraja. Napríklad okresy Spišská Nová Ves, Košice - okolie a Trebišov mali podiel pod 70 percent, Michalovce a Gelnica nedosahovali ani 60 percent. Celkovo v školskom roku 2018/2019 navštevovalo materské škôlky 84 percent päťročných detí. Mimo materských škôl bolo 9 601 detí, pričom sa sem radia aj deti, ktoré navštevujú predškolské zariadenia, ktoré nie sú zahrnuté v sieti škôlok.  Otázka, kedy sa konečne do škôlky dostane každé trojročné dieťa, ktoré si podá prihlášku, je stále nezodpovedaná. 

Pozrite si reportáž o problematike - povinné očkovanie detí verzus povinná škôlka: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy