Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Jankovská mala pre Kočnera ovplyvňovať sudkyňu v kauze zmenky. Minister Gál sa domnieva, že treba okamžite vzniesť obvinenie
Zdielať na

Jankovská mala pre Kočnera ovplyvňovať sudkyňu v kauze zmenky. Minister Gál sa domnieva, že treba okamžite vzniesť obvinenie

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská intenzívne komunikovala s obvineným Marianom Kočnerom a ovplyvňovala v jeho prospech sudkyňu v kauze zmeniek televízie Markíza. S informáciou prišiel Denník N, ktorý prepis ich komunikácie zverejnil. Jankovská na komunikáciu okamžite reagovala s tým, že ide o veľký blud a podvrh.

Podľa správ z komunikácie, ktorú zverejnil Denník N medzi Kočnerom a Jankovskou, sudkyňa Zuzana Maruniaková v kauze zmenky Marianovi Kočnerovi vyhovela bez toho, aby vôbec skúmala podpis niekdajšieho šéfa a spolumajiteľa televízie Pavla Ruska. "Nech robí, čo má, lebo skončí‚ na Kuciaka," napísal podľa denníka Kočner Jankovskej o sudkyni Maruniakovej. Zároveň uviedli, že v rozšifrovanej komunikácii Kočnera sa objavilo približne 6000 správ medzi ním a Jankovskou. 

Rozklad právneho štátu v priamom prenose. Tak komentoval aktuálne zverejnené správy právny zástupca Markízy v kauze zmenky Tomáš Kamenec. Podľa jeho slov od prvého momentu samotný súdny spor bol neštandardný. "Ja som tam nenašiel čokoľvek, čo by odchyľovalo sa od toho, čo sa skutočne stalo alebo ako niektorý z konajúcich subjektov skutočne konal. Rozhodne neexistuje rozpor medzi realitou a tým zhomtnením záznamom," uviedol advokát Tomáš Kamenec. 

Z komunikácie podľa denníka vyplýva, že Jankovská mala s Kočnerom komunikovať od septembra 2017 do mája 2018. Operácia zmenky mala obvinenému podnikateľovi priniesť milióny eur od poškodenej televízie a jej a ďalším dvom sudkyniam provízie. "Na základe informácií, ktoré postupne prenikajú na verejnosť, je správne, že Monika Jankovská viac nesedí na stoličke štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti," vyjadril sa k aktuálnej situácii premiér Peter Pellegrini. Ten kvôli kauze s Jankovskou čelil aj odvolávaniu. Premiér aj tentoraz poukázal na to, že plne dôveruje vyšetrovateľom a orgánom činných v trestnom konaní. "Ďalšie kroky sú už v rukách polície a prokuratúry, ktoré majú voľné ruky, aby konali, ako konať majú." 

"Vzhľadom na prípravné štádium trestného konania, bližšie informácie k prebiehajúcim úkonom nie je možné poskytnúť," informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

​Reakcia Jankovskej 

​Monika Jankovská označila tieto informácie za "veľký blud" a "podvrh", reagovala len prostredníctvom tlačovej správy. Hovorca Krajského súdu Pavol Adamčiak uviedol, že Jankovská je na PN-ke a kontaktovať nemôžu ani sudkyňu Maruniakovú."Podľa mojich informácií koluje po Slovensku niekoľko verzií tejto údajnej komunikácie. Podnikám všetky potrebné právne kroky na svoju obranu," uviedla Jankovská. "Vyjadrenie k predmetnej komunikácii od Zuzany Maruniakovej súd nemôže zabezpečiť, nakoľko je od 14.4.2019 na materskej dovolenke," informoval hovorca Krajského súdu Pavol Adamčiak. 

 

Gál: Ak sú prepisy komunikácie autentické, treba okamžite vzniesť obvinenie

K aktuálnym informáciám sa vyjadril aj minister spravodlivosti Gábor Gál, ktorý označil prepisy údajnej komunikácie medzi Kočnerom a bývalou štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti Monikou Jankovskou za závažné informácie. "Ak sú autentické, orgány činné v trestnom konaní by mali okamžite vzniesť obvinenie," vyhlásil Gál. Hoci Jankovská z postu štátnej tajomníčky odišla, dodnes je stále sudkyňou.  

 "Skutky, ktoré sú v komunikácii opísané, nezakladajú disciplinárne a ani morálno-etické previnenie, keďže v týchto prípadoch môže ísť o vážne podozrenie zo spáchania trestného činu. Myslím si, že po medializácii informácií, ktoré mali údajne novinárom poskytnúť orgány činné v trestnom konaní, by nemalo prebiehať iba preverovanie vo veci. Domnievam sa, že by malo byť okamžite vznesené obvinenie," vyhlásil ďalej minister Gál. Len tak bude mať ministerstvo podľa neho rozviazané ruky a môže na disciplinárny senát podať návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu. "Ak sa informácie nepotvrdia, obvinenie môžu orgány činné v trestnom konaní neskôr zrušiť," dodal Gál.

"Či už pre súdnu radu, predsedníčku súdnej rady, alebo aj pre ministra spravodlivosti, už je toho dosť na stole, aby urobili kroky k tomu, aby sa mohlo začať rozhodovanie o pozastavení výkonu funkcie," vyhlásila Lucia Žitňanská, exministerka spravodlivosti. 

Minister zároveň povedal, že ministerstvo pred niekoľkými týždňami už vykonalo všetky kroky, na ktoré malo zákonnú možnosť. "Vyžiadali sme si spisy vo veci zmeniek a preverujeme aj elektronické prideľovanie v konkrétnom prípade," dodal.

K prepisom komunikácie sa vyjadrujú aj ostatní politici 

"Prvým a nevyhnutným krokom na dosiahnutie spravodlivosti musí byť zastavenie činnosti sudcov a sudkýň, na ktorých padá tieň podozrenia spolupráce s Marianom K.," uvádza sa to v stanovisku koalície Progresívne Slovensko/Spolu. "Kauza mobilov odobratých bývalej štátnej tajomníčke Jankovskej a ďalším sudcom sa nesmie skončiť iba odchodom Jankovskej z postu štátnej tajomníčky. Vymeniť jednu figúrku nestačí, očakávame rázne kroky voči sudcom, ktorí mohli patriť medzi Kočnerových ľudí. Musíme postupne z verejného života vymeniť všetkých ľudí, ktorí s Kočnerom spolupracovali, alebo mu kryli chrbát.," napísali ďalej v stanovisku. 

Ku komunikácii medzi Jankovskou a Kočnerom o sudkyni Maruniakovej sa vyjadril aj líder SaS Richard Sulík. "Podozrenia, ktoré plynú zo zverejnenej komunikácie bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti a súčasnej sudkyne Moniky Jankovskej s Marianom Kočnerom, dokazujú vplyv organizovaného zločinu na justíciu." 

Výzva SaS k sudcom

Ku komunikácii medzi Jankovskou a Kočnerom o sudkyni Maruniakovej sa vyjadril aj líder SaS Richard Sulík. "Podozrenia, ktoré plynú zo zverejnenej komunikácie bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti a súčasnej sudkyne Moniky Jankovskej s Marianom Kočnerom, dokazujú vplyv organizovaného zločinu na justíciu." 
Strana SaS zároveň vyzvala orgány činné v trestnom konaní, aby stíhali všetkých sudcov v súlade s tým, čo indikuje komunikácia s Marianom Kočnerom,  a to bez rozdielu na to, o ako vysokopostavené osoby v súdnom systéme ide. "Taktiež vyzývame ministra spravodlivosti Gábora Gála, aby v súlade s jeho právomocami odvolal Ľuboša Sádovského z postu predsedu Krajského súdu v Bratislave. Vyzývame aj predsedníčku Súdnej rady SR rady Lenku Praženkovú, aby sa do ukončenia súvisiacich vyšetrovaní vzdala svojho postu," uzavreli liberáli.

"Kým justícia nebude očistená, občania Slovenska už nikdy nebudú veriť, že pred súdom bude o ich prípadoch rozhodnuté nezávisle a spravodlivo. Dokiaľ existuje možnosť, že akýkoľvek súdny prípad rozhoduje sudkyňa Jankovská alebo iní sudcovia, o ktorých prepojeniach na mafiu zatiaľ nevieme, nie je možné Slovensko považovať za právny štát," povedal poslanec NR SR za SaS Alojz Baránik.

Podľa hnutia Sme rodina podobné informácie nie sú pri súčasnom stave spoločnosti až tak prekvapivé, hrôzostrašný je však rozmer a konkrétne detaily. "Ako sa má bežný človek dovolať spravodlivosti, ak súdy a vysokí predstavitelia justície fungujú štýlom veľmi nebezpečnej zločineckej skupiny?," pýta sa v stanovisku hnutie. "Hanba, ktorú tieto informácie prinášajú na sudcovský stav, je nepredstaviteľná. Je zbytočne vyzývať na prísne potrestanie vinníkov, keď sa podarí zverejnené informácie preukázať slušným policajtom a prokurátorom pred súdom," dodáva Sme rodina. 

Bývala kolegyňa Jankovskej o sudcoch v komunikácii 

Veronika Remišová zo strany Za ľudí v tejto súvislosti vyhlásila, že zverejnená komunikácia je monštróznym obrazom spravodlivosti na Slovensku. Vo svojom vyjadrení uviedla, že štát sa nevie vysporiadať s podozrením na obrovskú korupčnú sieť v súdnictve. Podľa nej netreba zabúdať ani na to, že Jankovskú nominovala strana Smer. 

Bývalá kolegyňa Jankovskej na ministerstve spravodlivosti a súčasná členka strany Za ľudí Mária Kolíkova doplnila, že by bolo namieste, aby samotní sudcovia, ktorí sú spomenutí v komunikácii zvážili, či neprerušia výkon funkcie z osobných dôvodov. Za ľudí zároveň deklaruje, že by sa mala obnoviť diskusia o bezpečnostných previerkach sudcov.

Matovič: Jankovská spácha atentát na spravodlivosť 

Líder OĽaNO Igor Matovič sa vyjadril, že Jankovská spácha "atentát na spravodlivosť". Zverejnená komunikácia je podľa neho dôkazom, že vládna strana Smer-SD umožnila mafii sprivatizovať si súdnictvo. V tejto súvislosti zároveň navrhuje vytvoriť spoločný plán všetkých demokratických opozičných subjektov, ako očistiť orgány činné v trestnom konaní. "Jankovská je len špičkou ľadovca, aj iné je skorumpované," vyhlásil.

Ku komunikácii medzi Jankovskou a Kočnerom o sudkyni Maruniakovej sa vyjadril aj líder SaS Richard Sulík. "Podozrenia, ktoré plynú zo zverejnenej komunikácie bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti a súčasnej sudkyne Moniky Jankovskej s Marianom Kočnerom, dokazujú vplyv organizovaného zločinu na justíciu." 

KDH hovorí zlyhaní štátu 

"Ako chcete od ľudí, aby dodržiavali zákony? Ako chcete, aby platili dane, keď po tom všetkom, čo doteraz vieme je pani Jankovská stále sudkyňa. Ako koná súdna rada? Súdna rada môže pozastaviť výkon funkcie sudcu. Ako koná minister spravodlivosti? Ak Jankovská vstúpi do budovy krajského súdu po tom všetkom čo vieme ako sudkyňa, môžeme hovoriť o totálnom zlyhaní štátu. Žiadame kompetentných, aby v tejto veci konali," napísala strana v stanovisku. 

Viac o odchode Jankovskej sa dozviete v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy