Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Veľké sucho, silný vietor a nebezpečné muchy. Aj tak vyzerá prvá dinosaurologická expedícia v histórii Slovenska
Zdielať na

Veľké sucho, silný vietor a nebezpečné muchy. Aj tak vyzerá prvá dinosaurologická expedícia v histórii Slovenska

ERENHOT / Veľké sucho, silný vietor a nebezpečné muchy, ktoré kladú vajíčka iba na jednom mieste - v ľudských očiach. V takýchto extrémnych podmienkach prebieha prvá dinosaurologická expedícia v histórii Slovenska. Priamo z púšte Gobi sa s redaktorkou TV JOJ Janou Veľasovou spojil paleontológ Martin Kundrát.

Výskumný tím sa presunul z Bayan Mandahu o 500 kilometrov ďalej na severovýchod, do púšte neďaleko mesta Erenhot. Lokalita totiž leží v hraničnom pásme Číny a Mongolska a dostať sa sem je zložité. Odborníci potrebovali množstvo extra povolení.

Na čele prvej dinosaurologickej expedície v histórii Slovenska je Humenčan Martin Kundrát, odborník z centra interdisciplinárnych biovied UPJŠ. Projekt podporila aj grantová agentúra Ministerstva školstva. "Už prvý deň sme zaznamenali úspech, podarilo sa nájsť zuby a rôzne pozostatky najmä riečnej fauny," vraví Martin Kundrát. 

Niekoľko nocí strávili výskumníci aj priamo v púšti Gobi v stanových táboroch. Pracovali v extrémnych podmienkach. Žiadne zrážky, veľké sucho a silný vietor. S púšťou Gobi sú spojené aj nebezpečné mušky. Jediné miesto, kde môžu naklásť vajíčka, sú ľudské oči.

"Druhý deň priniesol obrovskú radosť, objavili sme množstvo článkov prstov najrôznejších druhov dinosaurov," pokračuje Kundrát. Najväčší význam majú nálezy zubov, ktoré použijú na výskum klimatických zmien v prakontinente Laurázia. Expedícia v teréne je len jedna časť vedeckej práce. Nasledovať bude odborné štúdium vyzbieraných nálezov.

Pozrite si dávnejšiu reportáž o expedícii: 

Súvisiace články