Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Humennom si niekto spravil so zvierat živé terče
Zdielať na

V Humennom si niekto spravil so zvierat živé terče

HUMENNÉ / V Humennom ktosi strieľa na voľne žijúce zvieratá. V priebehu jediného dňa zachraňovali postrelené mačiatko a holuba. Skúsená veterinárka upozorňuje, že aj vzduchovka je veľmi nebezpečná zbraň. Ak by brok trafil dieťa, mohlo by to mať fatálne následky.

Podľa veterinárky sa čoraz častejšie objavujú prípady postrelených zvierat. "Za moju prax sme sa stretli už minimálne s desiatimi prípadmi, kedy zvieratá boli postrelené," vraví Lenka Lisá z občianskeho združenia Pomáhaj a chráň.

V týchto dňoch ošetrovali toto mačiatko s brokom na tele. Rana však nebola hlboká a zviera prežilo. V ten istý deň na sídlisku našli v aj postreleného holuba. Toho sa však zachrániť nepodarilo. "Holub bol strelený do dutiny brušnej, mal zasiahnuté vzdušné vaky," potvrdila Lisá. 

Podľa veterinárky chcel tieto zvieratá zrejme niekto odplašiť. No aj strela zo vzduchovky ich môže smrteľne zraniť. Podľa nej bolo iba šťastím, že sa nestalo niečo horšie.

"Ale na druhej strane si treba uvedomiť, čo keby tam bolo dieťa? A tá strela by trafila to dieťatko?" dodáva Lisá. Dospelé mačky sa odchytávajú za účelom kastrácie, no podľa dobrovoľníčok je to problém najmä v centre mesta. "Lebo tie mačky môžu odbehnúť od rodinných domov, zabývajú sa niekde v meste napríklad pri reštauráciách a nevieme ich tak dobre lokalizovať," hovorí Stanislava Rutrichová z občianskeho združenia. 

Pozrite si archívnu reportáž o medveďoch, ktoré zomreli za zvláštnych okolností: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy