Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Falošný Zuckerberg je predzvesťou problémov s "deep fake" videami
Zdielať na

Falošný Zuckerberg je predzvesťou problémov s "deep fake" videami

BRATISLAVA / Sociálne siete predstavujú nielen skvelú príležitosť na okamžitú komunikáciu s kýmkoľvek kdekoľvek na svete, prinášajú aj celý rad problémov, vrátane šírenia falošných správ, nenávisti či priameho ovplyvňovania politického diania a volieb. Jednou z hrozieb sú takzvané deep fake videá, falošné videá, ktoré sa tvária ako reálne obrazovo zvukové záznamy známych osobností. Hlavou "hviezdou" jedného z nich sa stal samotný šéf Facebooku Mark Zuckerberg.

Mark Zuckerberg rieši prekérnu situáciu. Na internete sa objavilo falošné video, v ktorom sa vystatuje, ako má pod palcom dáta miliárd ľudí. Zábery vytvorili technológiou známou ako deepfake, ktorá dokáže vytvoriť nové nahrávky na nerozoznanie od reality. Zuckerberga tak dobehla vlastná politika.

Jeho sociálna sieť totiž uplynulý mesiac odmietla odstrániť zmanipulované video s predsedkyňou americkej snemovne reprezentantov Nancy Pelosi so slovami, že by ho nestiahli, ani ak by v ňom - bol ich šéf. Teraz musí spoločnosť rozhodnúť o tom, či si bude stáť za slovom.

Súvisiace články