Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na Slovensku sa môžu nachádzať lesky z Číny, spôsobujú zápal
Zdielať na

Na Slovensku sa môžu nachádzať lesky z Číny, spôsobujú zápal

Zdroj: Profimedia (ilustračná fotografia)

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje na nebezpečné výrobky. Môžu sa nachádzať aj na Slovensku. Ako informoval hlavný hygienik Ján Mikas, ide o falošnú krv v spreji Halloween Blood Spray, značky Murder Motel, vyrobený v Číne z výrobnej dávky LOT: 171001, 5055566980568. Výrobok prekračuje povolený limit mikroorganizmov, čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch. Tento sprej môže spôsobiť rôzne infekcie, a to najmä u rizikových skupín spotrebiteľov.

Hygienici ďalej upozorňujú na farbu na tetovanie SOLID GOLD tatto pigment značky ETERNAL INK, výrobnej dávky Batch Number E-204, Color Index 21095, 2160, 77891 z USA, farbu na tetovanie Rustic tattoo ink značky PERMABLEND, výrobnej dávky Batch PBRT 192101, B10102 z USA a farbu na tetovanie Rosa-Rose Satin tatto pigment značky ETERNAL INK výrobnej dávky 07/27/17 z USA. Tieto produkty obsahujú látky Toluidine a Anisidine, čo nie je v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make up.

Na Slovensku sa môžu nachádzať aj lesky z Číny, v ktorých zistili prítomnosť antimónu, čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch. Inhalovaný antimón sa môže ukladať v pľúcach a spôsobiť zápal. Ide o fialový lesk All over Glitter, Body Glitter, značky Beauty Woman, výrobnej dávky Batch 1019 a strieborný lesk All over Glitter, značky Saffron, výrobnej dávky Batch 1018.

Nebezpečné výrobky v Európske únii nahlásili do systému RAPEX kontrolné orgány v Írsku, v Taliansku a v Spojenom kráľovstve.

Minule úrad upozorňoval na vitamín C: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy