Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vynález za sto bodov. Dvaja Poliaci skonštruovali lavičku, ktorá čistí vzduch
Zdielať na

Vynález za sto bodov. Dvaja Poliaci skonštruovali lavičku, ktorá čistí vzduch

RYBNIK / Ako zlepšiť kvalitu vzduchu a ešte si aj spríjemniť prostredie? Dvaja baníci z poľského mesta Rybnik poznajú odpoveď. Vymysleli lavičku na čistenie vzduchu, ktorú ocenia ochrancovia životného prostredia aj dizajnéri.

"Často mi bolo zo špinavého vzduchu zle a tak sme dostali nápad urobiť takúto lavičku" tvrdí dizajnér Michal Kaczorek. Dvaja Michalovia dali hlavy do kopy a v dielni zostavili prototyp lavičky a čističky vzduchu v jednom. Má v sebe senzor, ktorý podľa farby ukáže, ako to práve vyzerá s kvalitou vzduchu."Červená je vysoké znečistenie, žltá stredné a zelená nízke," hovorí obyvateľ mesta Andrzej Bialas. 

Obyvatelia mesta si tak môžu vybrať, kam ísť na prechádzku alebo kedy z domu radšej nevychádzať vôbec. "Do lavičky sme tiež zabudovali čističku vzduchu, ktorá prečistí až 860 kubických metrov za hodinu. To stačí na priestor 80-tich metrov štvorcových," informuje dizajnér Michal Szyszkowski. 

Záujem o lavičky rastie

O lavičky už prejavili záujem v meste Rybnik, kde obaja autori žijú. Nainštalovať by ich chceli na viacerých miestach."Dáva nám každodennú informáciu o kvalite vzduchu a to nám pomáha v ochrane životného prostredia," odpovedá primátorka Anna Hetman. V Poľsku sú takéto vynálezy potrebné ako soľ. 33 z najznečistenejších miest Európy je totiž práve tam. 

Naša príroda si toho za posledné roky vytrpela viac ako dosť. Podľa prokuratúry by pomohla takzvaná prírodná polícia. Viac v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články