Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sté výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika si v Piešťanoch pripomenú prostredníctvom festivalu letectva
Zdielať na

Sté výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika si v Piešťanoch pripomenú prostredníctvom festivalu letectva

PIEŠŤANY / V štúdiu Novín o 12:00 sme privítali človeka, ktorý v týchto chvíľach viac ako ktokoľvek iný sleduje predpoveď počasia. V Piešťanoch nás totiž cez víkend čaká veľký festival letectva. Z toho, čo vieme, to bude skvelá kombinácia leteckej histórie a úplnej moderny.

V Piešťanoch bude počas nasledujúceho víkendu prebiehať veľký festival letectva. Návštevníci budú môcť vidieť moderné stroje, ale aj historické kúsky. Zakiaľ letiskové dni v Sliači sú ladené skôr vojensky, naproti tomu Piešťany ponúknu oveľa pokojnejšiu a rodinnejšiu atmosféru. Organizátori sa chcú zamerať skôr na adrenalín a akrobaciu. 

Návštevníci budú môcť vidieť aj stálicu leteckých dní - majstra sveta v leteckej freestyle akrobacii Zoltána Veresa. Príde však aj úradujúci majster sveta v sérii pretekov The Red Bull Air Race Martin Šonka. 

Storočnica úmrtia Štefánika 

Prostredníctvom festivalu letectva si návštevníci pripomenú sté výročie smrti slovenského leteckého velikána, politika, diplomata a brigádneho generála Milana Rastislava Štefánika. Letci zo Slovenskej federácie ultraľahkého lietania symbolicky poletia poslednú trasu, ktorú letel z Talianska do Bratislavy.

Preletia cez Piešťany a, samozrejme, vzdajú hold ponad Mohylu na Bradle. Vzdať hold pamiatke tohto slovenského velikána prídu i vzdušné sily krajín, kde Štefánik pôsobil. Okrem slovenskej techniky sa tak predstavia aj bojové stroje z Talianska, Francúzska či Českej republiky. 

Návštevníci festivalu si budú môcť pozrieť aj múzeum, ktoré sa nachádza na území letiska v Piešťanoch. Pre hostí bude pripravená špeciálna expozícia. 

Malé motorové lietadlo sa zrútilo krátko pred plánovaným pristátím. Pri nehode zahynulo všetkých 6 pasažierov. Viac v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy