Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chránite svoje deti pred stresom? Pozor, nemusí to priniesť osoh
Zdielať na

Chránite svoje deti pred stresom? Pozor, nemusí to priniesť osoh

Archívna reportáž

WASHINGTON / Chránite svoje deti pred stresom? Snažíte sa, aby boli stále pokojné, aby neboli nikdy vystavené žiadnym kritickým situáciám? Podľa psychológov to nemusí byť práve najlepšie. Tvrdia, že zdravá miera stresu pomáha deťom v osobnostnom raste.

Stále väčší počet psychológov usudzuje, že rodičia by sa za každú cenu nemali snažiť uchrániť svoje dospievajúce deti pred stresom. Zatiaľ čo chronický alebo traumatický stres môže byť škodlivý, normálny, každodenný stres môže byť podľa psychológov dokonca prospešný. Podľa amerického denníka The Washington Post totiž môže zdravý stres podporovať osobnostný rast.

Vedci podľa The Washington Post upozorňujú, že spôsob akým človek stresujúce situácie interpretuje ovplyvňuje to, ako stres prežíva a nie samotná záťaž. Zdravý stres podľa odborníkov motivuje a tak myseľ ako telo pripravuje na nové výzvy. 

Na druhej strane, nezdravý stres je ten, ktorý sa zdá byť väčší ako dokážeme zniesť. "Čokoľvek, čo nás núti pracovať na hrane našich súčasných schopností je stresujúce, ale takto sa učíme a rozvíjame," povedala detská psychologička Lisa Damour.

Podľa expertov na psychológiu ovplyvňuje zvládanie stresu aj to ako na neho študenti nazerajú. Ak ho vnímajú ako nápomocný, vie ich stres motivovať, ak je ale stres podľa ich názoru škodlivý, môže sa to v negatívnom svetle odraziť aj na výsledkoch v škole. Rodičia by preto podľa odborníkov mali svojim potomkom pomôcť interpretovať stres pozitívne, namiesto toho, aby dlho premýšľali nad negatívami.

Jedno z najstresujúcejších období u detí je obdobie vysvedčení. Ako ho zvládnuť tak, aby sa z toho nestala nočná mora?

Súvisiace články