Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Jeden z najstarších súdnych spisov na Slovensku je zároveň jedným z najdlhších - má vyše 14m
Zdielať na

Jeden z najstarších súdnych spisov na Slovensku je zároveň jedným z najdlhších - má vyše 14m

LEVOČA / Zo súdneho sporu cirkevných hodnostárov vyšiel jeden z najstarších dochovaných a zároveň najdlhších súdnych spisov. Pochádza z roku 1332 a zložený je z 25-tich pergamenových listov s celkovou dĺžkou 14 metrov a 63 centimetrov. Tento historický unikát sa nachádza sa v Spišskom archíve v Levoči.

Takmer pred 700 rokmi prebehol súdny spor medzi ostrihomským arcibiskupom a jágerským biskupom. Tí sa totiž nedokázali dohodnúť, komu patria odvody od farníkov, rozhodnúť musel napokon až súd. Týmto spôsobom vznikol jeden z najdlhších súdnych spisov v širokom okolí. Tento pergamen je akousi historickou obdobou súčasných súdnych spisov.

Kedysi sa súdne spisy totižto nearchivovali spôsobom, ktorý poznáme dnes - na tento účel sa využívali pergameny živočíšneho pôvodu, zrolované boli do takzvaného rotulu. Pochádza z roku 1332 a zložený je z 25-tich pergamenových listov. Ide o unikátnu možnosť vidieť takýto nezvyčajný kus histórie, na svoj vek je tento dokument veľmi zachovalý. Bežný návštevník archívu v Levoči však originál len tak ľahko neuvidí. .

Jednotlivé pergamenové listy sú spojené za pomoci pergamenových pásikov, pričom z jednej časti na druhú prechádza takzvaný chirograf - istá forma úradnej ochrany. Ak by niekto z neho časť vybral bolo by to ihneď viditeľné. "To je dôkaz toho, že nemohli falšovať, nemohli to strihať, zjavne to prechádzalo z jednej strany na druhú," poukázala historička a archivárka Spišského archívu v Levoči Monika Fekiačová. 

Súdny spor

Podľa historičky a archivárky Michaely Kurinovskej je "so svojou dĺžkou 14 metrov a 63 centimetrov zároveň najdlhším rotulom v strednej Európe. Zachytáva súdny spor dvoch cirkevných funkcionárov - ostrihomského arcibiskupa a jágerského biskupa."

Arcibiskup s biskupom sa súdili sa o to, komu budú patriť desiatky z územia, na ktoré si obaja robili nárok. Išlo o určitú formu daňového odvodu, či už vo forme peňažnej alebo naturálnej. Spor bol nakoniec úspešný práve pre arcibiskupa

"Spišský archív v Levoči má celý dokument v digitálnej podobe. Inak je originál ukrytý v útrobách archívu, aby sa zachoval čo najdlhšie," informuje Fekiačová. 

V USA úspešne otestovali nové lietadlo s rekordným rozpätím krídiel. Slúžiť bude na vynášanie rakiet do stratosféry. Pozrite si viac: 

Súvisiace články