Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Slovensku masívne hynú včely, niektoré včelnice zaznamenali až 90% straty
Zdielať na

Na Slovensku masívne hynú včely, niektoré včelnice zaznamenali až 90% straty

SLOVENSKO / Veľký úhyn včelstva registrujú už aj na Slovensku. V okrese Galanta majú včelári až 90-percentné straty. Úhyn chovatelia zaznamenávajú celosvetovo a to primárne v dôsledku globálneho otepľovania či prudkých výkyvov teplôt.

V prípade, že by príroda prišla o včelstvo, predstavovalo by to globálnu katastrofu s dopadom celosvetového rozmeru. Veľké úhyny zaznamenali už nielen v susednom Maďarsku, ale aj u nás. Včelnice v okrese Galanta zaznamenávajú 90-percentné straty, týka sa to až polovice obcí. Ministerstvo pôdohospodárstva tvrdí, že ma zviazané ruky dovtedy, kým straty včelári nenahlásia. Dovtedy pre nich problém neexistuje. 

"Včelnica, ktorá mala 70 včelstiev, tak tam zostalo 7 včelstiev," vyjadril sa k situácii Ján Engelman zo Zväzu včelárov. Kým v jednej dedine prišli včelári o 90 percent včelstiev, v susednej majú len bežné 5-percentné straty. V apríli boli tieto úle vždy plné včiel pripravených opeľovať kvety a rastliny v okolí. Teraz zívajú prázdnotou. Podľa včelárov sú úhyny každým rokom rozsiahlejšie. Aj lokality sa už opakujú. Ani finančná pomoc od štátu vraj situáciu nerieši.

Príčina úhynu včelstva 

Tento kritický stav má celosvetovo pôvod v globálnom otepľovaní, v dôsledku prudkých výkyvov teplôt. Súčasné straty ovplyvňuje aj slabá pestrosť peľu, zapríčinená jednodruhovým pestovaním plodín, parazity či choroby včiel."Úhyn včelstiev chovatelia zaznamenávajú aj v súvislosti so zmenou klímy v podobe otepľovania podnebia a prudkých výkyvov teplôt," odpovedal hovorca ministerstva pôdohospodárstva Daniel Hrežík. 

"Bude treba vytvoriť odbornú skupinu, ktorá bude musieť tieto veci vyšetriť a odsledovať. Máme obavy, že o dva roky už budú tak masívne úhyny včelstiev, že už to bude skutočne veľká katastrofa pre každú krajinu," hovorí Engelman. Podľa hovorcu ministerstva pôdohospodárstva je "chovateľ včiel je povinný informácie o počte včelstiev hlásiť do centrálnej evidencie hospodárskych zvierat. Kým chovatelia včiel nenahlásia svoje straty nie je možné potvrdiť medializované úhyny včelstiev."

Obnova pôvodného kmeňového stavu včelstva môže pri takýchto veľkých stratách prebiehať v horizonte niekoľkých rokov. "Ministerstvo má vypracovaných niekoľko programov, prostredníctvom ktorého majú možnosť chovatelia včiel čerpať finančnú pomoc, aj na obnovu včelstiev," tvrdí hovorca Hrežík.  

Nedostatok včiel na opeľovanie 

"Ponuka včelstiev na Slovensku nestačí uspokojiť ten dopyt, ktoré majú včelári s uhynutými včelstvami. Včela má pracovný rádius asi tak do 3 km. Týchto 7 včelstiev, ktoré zostali, tak to je prakticky veľmi málo včiel na to, aby tie stovky hektárov okolo opelili," informuje Engelman. V oblasti, kde včelstvá vyhynuli, sa budú poľnohospodár musieť spoľahnúť pri opelení už len na vietor. Počítať tak budú musieť s úrodou nižšou aj o 40 percent. 

Pozrite si, ako desaťtisíce včiel pokryli zaparkované auto. Včelár ich prenášal holými rukami: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy