Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poleťte do vesmíru so svojimi deťmi
Zdielať na

Poleťte do vesmíru so svojimi deťmi

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / V roku 1961 poslali Rusi do vesmíru Jurija Gagarina, o osem rokov neskôr vstúpil na povrch Mesiaca Neil Armstrong. V stredu ukázali vedci svetu prvú fotografiu čiernej diery. Vesmír ponúka nevyčerpateľnú studnicu skúmania a bádania. A nielen pre dospelých, zaujíma aj deti.

Mnohí astronauti i vedci priznávajú, že sa rozhodli vesmírom zaoberať už v detstve. Schválne, koľkokrát sa vás vaše dieťa opýta na Mesiac, hviezdy či oblohu? Vysokoškolská pedagogička Mária Csatáryová sa rozhodla pomôcť rodičom a zodpovedať otázky detí o vesmíre. Nudiť sa nebudete.

Jej kniha „Letíme do vesmíru“ je unikátnym zošitom, v ktorom sa deti pomocou príbehu zoznámia s jednoduchými astronomickými úkazmi. "Pôvodne bola kniha určená do škôlok a škôl pre prvý stupeň, no zapáčila sa a preto sa dostala aj na trh," povedala autorka. Ktovie, možno raz bude aj vaše dieťa skúmať vesmír zo Zeme či priamo v ňom.

Súčasťou knihy sú úlohy, kde si dieťa môže maľovať a modelovať. Pätnásť príbehov malej Kamilky a jej starého otca je určených pre deti od päť do desať rokov. Vysvetľuje deťom premeny Mesiaca, názvy súhvezdí i Mliečnu cestu. To, čo sa dozviete v knihe si potom môžete overiť pozorovaním nočnej oblohy. Kedy ste sa naposledy zadívali na hviezdy a zapojili fantáziu?