Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Už neviete ako si poradiť s otravnými komármi? Pustite im hudbu, poriadne nahlas
Zdielať na

Už neviete ako si poradiť s otravnými komármi? Pustite im hudbu, poriadne nahlas

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ani sa nenazdáme a opäť nás budú otravovať bzučiace komáre. Stačí, že výdatnejšie naprší a vytvoria sa väčšie mláky, ktoré vydržia aspoň týždeň. Už teraz si môžeme chystať repelenty, či už chemické alebo prírodné. Malajskí výskumníci ale prišli s novým objavom - proti komárom sa vraj dá bojovať hudbou. Výborná je rocková, ale úplne najlepší je štýl zvaný dubstep.

Pokiaľ už konvenčné útočné zbrane dostatočne nezaberajú, zostáva vám ešte jedna možnosť, a to nepriateľa zmiasť, napríklad hudbou. Malajskí výskumníci to vyskúšali a ukázalo sa, že hudba dokáže zabrániť alebo prinajmenšom zmierniť útok komárov na našu pokožku. "Dlhšie im trvalo, kým si sadli na toho hostiteľa alebo im dlhšie trvalo, kým začali cicať. Vyrušovalo ich to aj pri párení," povedala odborníčka na komáre Lucia Strelková. 

Hudba by teda mohla spomaliť aj ich rozmnožovanie. Prečo to funguje sa dá vysvetliť tak, že samičky mávaním krídel vydávajú zvuk o určitej frekvencii a pred párením sa potrebujú so samčekom zladiť. "Až vtedy dochádza ku kopulácii a takto vyhľadávajú samičky samčekov," dodala Strelková.

Nízkofrekvenčné vibrácie podnecujú komáre, a aj iný hmyz k páreniu, hluk tieto frekvencie ruší. Preto výskumníci vybrali z celej hudobnej škály žánrov moderný hudobný prúd - dubstep, konkrétne tvorbu producenta Skrillexa. "Keď sa pustia vysoké tóny alebo hlučná hudba, tak frekvencia môže byť narušená," povedala Strelková.

Dubstep sa ukázal ako mimoriadne účinný, pravdepodobne preto, že strieda hlboké a vysoké tóny a je tiež hlučný. Hlučná hudba funguje nielen na komáre, ale aj na kobylky, koníky, muchy či lienky. Pokiaľ v spánku chrápete a vaša polovička sa na to hnevá, upokojte ju s tým, že chrapotom predsa plašíte komáre. "Teoreticky áno, pretože tu tiež vznikajú vibrácie," uviedla Strelková. Nie každému asi bude vyhovovať moderná alebo iná hlučná hudba, a tak sú tu ešte stále aj iné možnosti.

Veľmi účinne funguje tlejúci kopček mletej kávy alebo natieranie sa zmesou výrazných korenín, kde nechýbajú citrusové vône. Je čas sa už na komáre pripraviť. Tie ozaj otravné komáre sú tzv. záplavové. Počasie im zatiaľ ale nepraje. Na rozmnožovanie potrebujú veľké dažďové kaluže, ktoré vydržia aspoň týždeň.

Pozrite si archívnu reportáž o voňavom repelente.

Súvisiace články