Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovenské väznice sú preplnené. Ministerstvo začalo využívať alternatívne riešenia
Zdielať na

Slovenské väznice sú preplnené. Ministerstvo začalo využívať alternatívne riešenia

BRATISLAVA / Počet odsúdených za posledných 10 rokov stúpol. Monitorovacie náramky pre väzňov môžu viesť nielen k zmodernizovaniu trestov, ale aj k úspore peňazí štátu. Kontrole technickými prostriedkami v našej krajine doposiaľ podliehalo 234 ľudí.

V porovnaní s krajinami západnej Európy má Slovenská republika takmer 2,5 násobne viac osôb vo výkone trestu odňatia slobody. "Slovenská republika, ale teda aj okolité krajiny V4 sú špecifické tým, že index väzeňstva je pomerne vyšší v porovnaní s krajinami západnej Európy," uviedol riaditeľ odboru probácie Samuel Burský.

"Aktuálne využitie stanovenej ubytovacej kapacity ústavu na výkon trestu odňatia slobody je 92.2 percent," podotkla Dominika Gubáňová z generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej práce. 

Rezort ministerstva spravodlivosti sa pre preplnenosť väzníc rozhodol využívať alternatívne riešenia - medzi ne patria najmä tresty domáceho väzenia."Od roku 2019 teda sme zaevidovali 100 percentný nárast využívania elektronického monitoringu napríklad v porovnaní s predchádzajúcim rokom," dodal Burský. 

Medzinárodná miera porušovania nosenia náramkov je na úrovni šiestich percent. Na Slovensku ale pôsobí elektronický systém monitorovania osôb na páchateľov motivačne. Mesačné náklady sú pritom 45 €. "Pretože tá miera porušovania podmienok v kontrole technickými prostriedkami sa pohybuje do 2 percent, v súčanosti 98 percent kontrolovaných osôb dodržiava podmienky uložené súdom," vysvetľuje Burksý. 

Ministerstvo spravodlivosti tiež rozširuje možnosti ukladania trestu domáceho väzenia aj na zločiny - a to v prípade, ak pôjde o skutok, ktorý neprevyšuje štyri roky odňatia slobody a zároveň horná hranica trestnej sadzby nepresiahne desať rokov. Návrh je zatiaľ v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Pozrite si archívnu reportáž o živote s monitorovacím náramkom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy