Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Šaty robia človeka a prezidentku tiež. Zuzana Čaputová chce podporiť lokálnych dizajnérov
Zdielať na

Šaty robia človeka a prezidentku tiež. Zuzana Čaputová chce podporiť lokálnych dizajnérov

BRATISLAVA / S novou prezidentskou funkciou bude musieť zmeniť Zuzana Čaputová aj svoj šatník a prispôsobiť ho predpísanému protokolu. Najbližšie ju čaká šitie šiat na inauguráciu, ktoré opäť zverí do rúk slovenským dizajnérom. Čaká ju veľké doplnenie šatníka.

Najbližších 5 rokov si bude obliekať hlavne šaty, v rifliach a tričkách ju uvidia asi len najbližší. Vraj ani ako prezidentka sa totiž nechce celkom zriecť varenia v kuchyni či upratovania v dome. "Určite áno. Netvrdím, že si nenechám pomôcť a tie sily rozkladám spoločne s dcérami," povedala.

​S novou funkciou bude ale potrebovať viac miesta na aj na šaty. Šaty na volebnú noc jej šili šikovné ruky slovenskej návrhárky Dany Kleinert. "Bála som sa úplne rovnako ako vždy pri niekom, kto je v tej chvíli hviezda večera a toto bolo ešte umocnené tým, že to uvidí celý svet," priznala Kleinert. 

Šaty na prvú aj druhú volebnú noc sa šili viac ako 36 hodín a šila ich Janka, ktorá je krajčírkou už 46 rokov. "Šila ich pani Janka, moja nepočujúca krajčírka, takže som sa aj veľmi tešila, keď pani Čaputová pri tej víťaznej reči mala vedľa seba tlmočníčku pre nepočujúcich," povedala návrhárka Dana.  

Kým mnohé osobnosti si štýlové kúsky nechávajú šiť len na jednu jedinú príležitosť, pre prvú slovenskú ženu prezidentku je to niečo neprijateľné. "Opakovať sa budem rada, pretože to má pre mňa ekologický rozmer a nemyslím si, že šaty sú len na jedno použitie," myslí si nová prezidentka Slovenska. 

Zmeniť šatník jej pomôže občianske združenie podporujúce lokálnu módu a slovenských návrhárov. Pokiaľ ide o kaderníčku, meniť ju neplánuje ani ako prezidentka. "Mám kaderníčku, ku ktorej chodím možno 20 rokov. Ona hovorí, že mám vlasy na tri hlavy, že stačí, keď sa predkloním, trochu našuchorím a mám hotový účes," vraví s úsmevom Čaputová. 

A pokiaľ ide o make up, zrejme po novom využije profesionálne služby častejšie. Doteraz sa bude maľovala sama, alebo jej s tým pomohla ako tvrdí jej "mimoriadne šikovná" dcéra. 

Zuzane Čaputove sa od základov zmení život. Od prvého dňa, čo zvíťazila v prezidentských voľbách, jej pridelili ochranku: 

Súvisiace články