Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V parku vedľa Úradu vlády v bratislavskom Starom Meste vznikne hrob neznámeho vojaka
Zdielať na

V parku vedľa Úradu vlády v bratislavskom Starom Meste vznikne hrob neznámeho vojaka

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Rozhodla o tom vláda. V centre areálu s rozlohou najmenej 30 krát 50 metrov vznikne okrem hrobu aj monument a večný oheň. Ministerstvo obrany hovorí, že ide o poctu pre všetkých, ktorí padli za Slovensko a ochranu jeho územia. Iniciatíva rezortu zhltne z vládnej rezervy vyše 800 tisíc eur.

Vláda na svojom zasadnutí odobrila projekt výstavby pamätného miesta. Bude na ňom hrob neznámeho vojaka s ostatkami obete vojny. Tiež monument, ktorý bude predstavovať vztýčený Blatnícky meč z 9. storočia, teda z obdobia kniežaťa Pribinu, prvého zadokumentovaného kniežaťa predkov Slovákov. Uprostred areálu bude zas večný oheň ako pripomienka víťazstva života nad smrťou a pravdy nad lžou.

Nové pamätné miesto sa bude nachádzať vedľa Úradu vlády, z rezervy vlády naň vyčlenili 820 tisíc eur. Minister obrany Peter Gajdoš prízvukuje, že nový pamätník má byť poctou pre všetkých predkov, ktorí prelievali krv za slovenskú zem. Reagoval tak na kritiku zámeru, keďže naše hlavné mesto už podobné pamätné miesta má. Či je to pamätník na námestí Slovenského národného povstania alebo jedna z dominánt Bratislavy, pamätník na Slavíne. Súťaž na konečný vížazný návrh bude mať pod palcom magistrát. Na mieste je v súčasnosti socha komunistického pohlavára Mareka Čulena, mesto ho neplánuje osadiť na inom mieste a skončí v depozitári.

"Toto pamätné miesto, protokolárne miesto je nielen čo sa týka Slovenského národného povstania, II. sv. vojny, ale je to celý prierez histórie, je to ohľadom hrdinstva vlastenectva," povedal minister obrany Peter Gajdoš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy