Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Parlament si schválil v tajnom hlasovaní šesť sudcov
Zdielať na

Parlament si schválil v tajnom hlasovaní šesť sudcov

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci si zvolili v tajnom hlasovaní šesť ústavných sudcov. Koalícia sa na ich menách dohodla. Potvrdil to predseda poslaneckého klubu strany Most-Híd Tibor Bastrnák. Poslanci Mosta-Híd podporili tajnú voľbu v pléne Národnej rady SR, ktorá bola pre stranu Smer-SD prioritou.

Michal Truban, Ľuboš Szigeti,  Daniela Švecová, Peter Molnár, Rastislav Kaššák a Ivan Fiačan. Toto je 6 mien ústavných sudcov, prezident si z nich musí zvoliť troch. Na voľbe sa zúčastnilo 148 poslancov, všetci hlas odovzdali, deväť lístkov bolo neplatných. Keďže parlament nezvolil dostatočný počet sudcov, vo štvrtok o 17:00 sa budú voliť ďalší kandidáti, samozrejme, okrem tých, ktorých si v utorok ústavní činitelia už vybrali. 

Parlament má už za sebou dva neúspešné pokusy, keď sa v priebehu februára poslancom nepodarilo zvoliť žiadneho z uchádzačov. Ústavný súd SR tak od 16. februára funguje v značne obmedzenom režime, keď na ňom pôsobia iba štyria sudcovia z trinástich.

"Koaličnú radu hodnotím veľmi pozitívne," uviedol predseda poslaneckého klubu strany Most-Híd Tibor Bastrnák. Na otázku, či bude zvolená časť sudcov alebo plný počet 18 mien, odpovedal Bastrnák tak, že dúfa, že nových sudcov bude čo najviac. "Podporíme tajnú voľbu a máme dohodu na viacerých menách, koľko ich je, uvidíte dnes o piatej," dodal. Bastrnák nechcel novinárom povedať, či ide o šesť mien ako vo februári, alebo o viacero uchádzačov. O najcennejší talár na košickom súde sa uchádza 29 kandidátov. Národná rada SR má za úlohu zvoliť 18 kandidátov, z ktorých následne prezident vymenuje polovicu. Noví sudcovia budú na Ústavnom súde SR najbližších dvanásť rokov.

Podľa platných pravidiel musia uchádzači splniť niekoľko zákonných predpokladov. Napríklad musia byť rešpektovanými osobnosťami z právnej obce, mať minimálne 40 rokov či absolvovanú 15-ročnú prax v právnickom povolaní. Na zvolenie je potrebná nadpolovičná väčšina hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39.

Opozícia sa na väčšine mien kandidátov na sudcov ústavného súdu zhodla. Po hlasovaní to na brífingu uviedol poslanec NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (Sas) Alojz Baránik s tým, že on osobne podporil sedem mien - Katarína Čechová, Ivan Fiačan, Eva Kováčechová, Zuzana Pitoňáková, Peter Straka, Robert Šorl a Martin Vernarský. "Verím, že toto sú ľudia, za ktorých sa nebudeme musieť nikdy hanbiť," povedal Baránik. Zhodu mien potvrdil aj predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič.

Podľa podpredsedníčky parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) je voľba kandidátov na sudcov ústavného súdu pre zákonodarný zbor najdôležitejšia vec, o akej kedy rozhodoval a bude rozhodovať.

Reakcia prezidenta

Poslanec NR SR za hnutie OĽaNO Ján Budaj na tlačovej besede po vyhlásení výsledkov hlasovania uviedol, že zlyhali tí, ktorí presadzovali verejnú voľbu, lebo znovu umožnili tajnú.

Prezident Andrej Kiska považuje zvolenie iba šiestich uchádzačov o post ústavných sudcov za neúspech. Uviedol to jeho hovorca Roman Krpelan. “Poslanci Národnej rady si opäť nesplnili svoju povinnosť zvoliť 18 kandidátov na post sudcov ústavného súdu, z ktorých má prezident vybrať deviatich. V krátkom čase sa vyjadrím, ako budem v tejto veci ďalej postupovať,” povedal prezident Andrej Kiska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy