Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Psia blcha na človeka neskočí. Veterinár z Miláčikova vyvrátil podobné mýty
Zdielať na

Psia blcha na človeka neskočí. Veterinár z Miláčikova vyvrátil podobné mýty

BRATISLAVA / Psia blcha na človeka neskočí. Veria tomu mnohí chovatelia. Lenže diváci novej relácie TV JOJ Miláčikovo už vedia, že to nie je pravda. Podobných mýtov sa medzi chovateľmi rôznych zvierat nájde hneď niekoľko. O niektorých porozprával veterinár z Miláčikova.

Primárnym hostiteľom blchy sú chlpáči, kde je jej pohodlnejšie, ale blcha si veľmi nevyberá a hladná blcha si berie, čo je po ruke, čiže môže skočiť aj na človeka. Práve to bolo jedným z nosných mýtov ostatnej časti Miláčikova, kde sa veterinár Pavol Valašek pokúsil objasniť, ako to je. "Doktor internet" ordinuje aj medzi veterinármi a ako s úsmevom Pavol Valašek dodal Google je ich najväčšia konkurencia. 

V rámci búrania mýtov, sa veterinár venoval aj kastrácii mačiek, pretože kastrované mačky majú iný pohlavný cyklus ako feny. "Sterilizáciu je možné vykonať aj pred prvým háraním, len to treba robiť tesne predtým. Ukazuje sa hranica približne šiestich mesiacov, aby kastrácia nenarušila zdravý vývoj jedinca," vysvetlil Pavol Valašek.

Mýtom sa ale budú spoločne venovať aj v ďalších častiach. Jednou z tém bude napríklad nežiadúce značkovanie a ocikávanie po byte a ako sa k tomu postaviť. "Rovnako v relácii vysvetlíme mnoho vecí, ktoré sa tradujú o psíkoch a budeme sa venovať aj nadváhe a obezite u domácich miláčikov," prezradil veterinár. 

V štúdiu TV JOJ sme sa opýtali aj na to, ako je to so psami a čokoládou. "Čokoláda je pre psov toxická a rovnako aj pre mačky," upresnil Pavol Valašek. Veterinára v prípade požitia čokolády zaujímajú najmä tri otázky. Koľko je odvtedy, čo to pes alebo mačka zjedli, koľko percent kakaa je v tej čokoláde a aká je veľká a rovnako veľkosť psa. "Je to hrozné, ale psíka dokážeme čokoládou dokonca zabiť," dodal veterinár. 

Súvisiace články