Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V sobotu rozhodnú o väzbe obvinených v kauze vraždy exprimátora Hurbanova
Zdielať na

V sobotu rozhodnú o väzbe obvinených v kauze vraždy exprimátora Hurbanova

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici bude v sobotu o 13:00 rozhodovať o väzbe obvinených v kauze vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Informáciu potvrdila hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjákova. V tomto prípade čelí obvineniu aj Alena Zs., ktorá v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky figuruje ako údajná objednávateľka. Momentálne je väzobne stíhaná.

Polícia vo štvrtok informovala, že vyšetrovateľ na základe vykonaných úkonov a vyhodnotenia dôkaznej situácie z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy formou účastníctva obvinil Romana O., Vladimíra M., Ladislava V. a Alenu Zs. Exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka zavraždili v júli 2010. Za úkladnú vraždu odsúdili Štefana Kaluzu, ktorý dostal 25 rokov. Polícia však pracovala s verziou, že vraždu si niekto objednal. 

Pri stredajšej razii príslušníci Národnej kriminálnej agentúry zadržali celkom 7 osôb podozrivých zo spáchania závažnej násilnej a majetkovej trestnej činnosti, z ktorých obvinili štyroch. Medzi nimi je podľa zdroja TV JOJ blízkeho vyšetrovaniu aj Roman O. - bývalý protikandidát zavraždeného exprimátora, s ktorým mal mať zadržaný muž v minulosti spory a aj Vladimír M., ktorý je bývalým priateľom Aleny Zs., a mal pre ňu pracovať ako šofér.

Vražda exprimátora

V stredu priniesla televízia JOJ informácie o tom, že policajná akcia v troch krajoch Slovenska má súvisieť s vraždou exprimátora Hurbanova Lászloa Basternáka. Podľa zdroja blízkeho vyšetrovaniu mala byť Alena Zs. podozrivou z objednávky vraždy exprimátora.

​Basternáka zastrelili pred vlastným domom v piatok 9. júla 2010, keď sa vracal s manželkou domov. K bývalému primátorovi pristúpil muž, oslovil ho, z auta vytiahol zbraň a vystrelil. Za jeho vraždu bol odsúdený na 25 rokov Štefan Kaluz, ktorý si trest odpykáva v Leopoldove. Objednávateľ tejto vraždy doteraz nie je známy. 

Obvinení už raz vypovedali 

Štefana polícia priviezla z Leopoldova do Nitry v stredu na poludnie, na tamojšiu pobočku Národnej kriminálnej agentúry.  Muž mal na sebe väzenské oblečenie a na rukách putá. Niesol si aj vodu a pravdepodobne jedlo. Ešte predtým postupne privážali po zuby ozbrojení kukláči aj ďalších mužov v putách. Viezli ich na osobných autách a dodávkach. Niektorí zadržaní si zakrývali tváre. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy