Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Asociácia vydavateľov tlače odmieta návrh novely tlačového zákona
Zdielať na

Asociácia vydavateľov tlače odmieta návrh novely tlačového zákona

BRATISLAVA / So znepokojením prijímame najnovší vývoj v oblasti mediálnej legislatívy a odmietame návrh novely tlačového zákona predložený dvojicou poslancov Smeru Dušanom Jarjabkom a Miroslavom Čížom. Z procesného hľadiska upozorňujeme, že dochádza k ignorácii spoločnej práce v dočasnej pracovnej skupine zriadenej pri ministerstve kultúry a žiadame ministerstvo, aby sa dištancovalo od návrhov, ktoré sú v rozpore s tým, o čom sa hovorí na odbornej pôde a aby sa zaručilo, že žiadne takéto návrhy v žiadnej podobe nepodporí, uvádza sa v stanovisku Asociácie vydavateľov tlače.

"Po obsahovej stránke neobsahuje dôvodová správa k návrhu poslancov Dušana Jarjabka a Miroslava Číža žiaden argument, ktorý by odôvodňoval zmenu úpravy práva na odpoveď. Nevieme o žiadnom prípade, kedy by politik nedostal relevantný priestor na reakciu. Naopak, časté sú prípady, kedy politici nie sú ochotní odpovedať ani na tie otázky, ktoré dostanú, pričom nezriedka ide o vysokých štátnych funkcionárov a predstaviteľov Smeru-SD. Asociácia vydavateľov tlače zdôrazňuje, že návrhy nereagujú na naliehavú spoločenskú potrebu na zmenu právnej úpravy. Ide o prejav egoizmu a účelovej snahy obmedziť základné práva obyvateľov Slovenska len pre pocit ukrivdenosti zo strany niektorých politikov. Z procesného hľadiska by sme radi upozornili na skutočnosť, že ministerstvo kultúry zriadilo po kauze odňatia mobilného telefónu Pavly Holcovej vyšetrovateľmi pracovnú skupinu zloženú zo zástupcov vydavateľov, vysielateľov, novinárov a ich stavovských organizácií, Generálnej prokuratúry a viacerých ministerstiev. Úlohou tejto skupiny je prísť s návrhom zmien legislatívy. Jej práca je však vrcholnými predstaviteľmi vládnucej koalície ignorovaná a stáva sa nezmyselnou. Čoskoro uplynie rok od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. S poľutovaním konštatujeme, že pri príležitosti výročia nielenže nebudú platiť žiadne nové pravidlá ochrany novinárov a zlepšenia ich postavenia, ale opäť sa začínajú objavovať útoky politických špičiek na žurnalistov a médiá a snahy o skomplikovanie ich práce. Vyzývame predstaviteľov štátu, aby zmenili tón aj obsah svojej komunikácie s novinárskou obcou a aby sa v prípade záujmu o mediálnu legislatívu zapojili do práce dočasnej pracovnej skupiny, ktorá funguje pri ministerstve kultúry. Zároveň žiadame ministerstvo, aby sa dištancovalo od návrhov, ktoré sú v rozpore s tým, o čom sa hovorí na odbornej pôde a aby sa zaručilo, že žiadne takéto návrhy v žiadnej podobe nepodporí," uvádzajú predstavitelia Asociácie vydavateľov tlače v stanovisku. 

Právo na odpoveď pre politikov

Jarjabek a Číž chcú opätovne zaviesť právo na odpoveď, ako aj pokuty v podobe, v akej boli v zákone v roku 2008. Spomínaný zákon kritizovala nielen opozícia, ale aj profesijné organizácie a medzinárodné inštitúcie ako Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a iné. Na protest proti zákonu z dielne vtedajšej vládnej koalície Smer-SD, SNS a ĽS-HZDS vyšli slovenské denníky v marci 2008 s vybielenými titulnými stranami.

Ako píšu v dôvodovej správe k návrhu novely zákona o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve (tlačový zákon) Jarjabek a Čiž, „týmto návrhom zákona sa možnosti uplatnenia práva na odpoveď rozširujú v zmysle pôvodného znenia tlačového zákona (z roku 2008, pozn. redakcie). Treba zdôrazniť, že predmetom práva na odpoveď je len skutkové tvrdenie. Vylučuje sa teda odpovedať na hodnotiace úsudky“. Zároveň navrhujú doplniť paragraf 10, ktorý je venovaný spoločným ustanoveniam k právu na opravu, k právu na odpoveďa k právu na dodatočné oznámenie, aj o odsek o pokutách. Chcú doň dodať, že „ak vydavateľ periodickej tlače alebo tlačová agentúra neuverejnia opravu, odpoveď alebo dodatočné oznámenie vôbec, alebo ak nedodržia niektorú z podmienok na ich uverejnenie, má osoba, ktorá o ich uverejnenie vydavateľa periodickej tlače alebo tlačovú agentúru požiadala, právo na primeranú peňažnú náhradu od 1 660 eur do 4 980 eur. Nárok na primeranú peňažnú náhradu si možno uplatniť na súde“. Novela by mala platiť od 1. mája tohto roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy