Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Jedli ste už jablká s príchuťou banánov? Ovocinárovi (84) sa podarilo vyšľachtiť nový druh
Zdielať na

Jedli ste už jablká s príchuťou banánov? Ovocinárovi (84) sa podarilo vyšľachtiť nový druh

HRADEC KRÁLOVÉ / Český ovocinár (84) sa venuje pestovaniu jabĺk viac ako 60 rokov. Josef Boukal tvrdí, že vyšľachtiť novú odrodu jabĺk trvá aj 15 rokov. Pri jeho novom pokuse miestny prehlásili, že jablko chutí po banánoch.

Odrodu Anežka Česká, ktorú nazval podľa mena zosnulej matky, musel 84-ročný Josef krížiť. Kým začne jabloň vôbec rodiť, trvá to aj osem rokov. "Potom zreje od vrchu dole, dospieva. Anežka Česká neskoro kvitne, čo je dobré, kvôli mrazom. Vyznačuje sa tým, že je zelená. Postupne zreje a žltne, až keď už je na sklade. Chuťovo je podľa počasie, keď nie je dobré počasie, môže to mať vplyv na inú chuť, má inú šťavu, dužinu a tak ďalej. Minulý rok skoro vyrástla, tak má chuť takú jemnú, vláčnu. Keď ju dávam ochutnať, tak má podľa ľudí príchuť banánov," popísal portálu novinky.cz. 

Štátna odroda

Anežku Českú teraz čaká dlhý schvaľovací proces, ktorý môže podľa Boukala trvať aj päť rokov. "Ešte to nie je uznané ako štátna odroda. Ja to nechávam, aby to ľudia hodnotili, dávam to do výskumného ústavu v Olomouci či do Ovocinárskej únie," povedal. 

Exotické ovocie 

Josef trávi vo svojom sade každý deň od úsvitu až do neskorého súmraku. Musí vraj stále byť vonku, s prírodou. Keď už v zime nemôže oberať jablká, venuje sa vo svojom skleníku pestovaniu exotického ovocia, ako sú pomaranče, mandarinky alebo citróny. "Tomu sa venuje od roku 1975, keď som jazdil po svete a učil sa, ako sa to robí," vysvetľoval s tým, že napriek tomu, že mu všetko rastie na záhrade, občas do obchodu zavíta. A to preto, aby ochutnával. 

"Nerád to hovorím, ale keď už idem do obchodu, tak si kúpim napríklad dve, tri jabĺčka a zhodnotím ich. Obvykle nemajú chuť a sú nedozreté," uzavrel čiperný dôchodca. 

Minulý rok bol veľmi teplý. Úroda dokonca dozrela o tri týždne skôr. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články