Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Teroristický útok v Nairobi má najmenej 14 obetí, zásah proti útočníkom skončil
Zdielať na

Teroristický útok v Nairobi má najmenej 14 obetí, zásah proti útočníkom skončil

NAIROBI / Zásah bezpečnostných zložiek proti útoku teroristov v Nairobi sa v stredu ráno skončil. Oznámil to keňský prezident Uhuru Kenyatta, podľa ktorého si útok vyžiadal 14 obetí.

V utorok popoludní zaútočili ozbrojenci z islamistického hnutia al-Šabáb na komplex úradov a hotelov v hlavnom meste Kene. Podľa predchádzajúcich správ po útoku do márni previezli 15 mŕtvych. Televízia BBC s odkazom na zdroj z Červeného kríža hovorí o 24 obetiach. 

Operácia sa skončila o 9:30 miestneho času (7:30 SEČ), povedal prezident. "Bezpečnostná operácia skončila, všetci teroristi boli zabití. Potvrdzujeme stratu 14 životov, ďalší ľudia sú zranení," oznámil prezident a dodal, že evakuovali 700 ľudí. Zdôraznil, že Keňa je právny štát a potrestá všetkých, ktorí sa podieľali na útoku. Podľa neho sú v chode stále ďalšie bezpečnostné akcie. "Všetkým návštevníkom aj Keňanom hovorím: V Keni ste v bezpečí," prehlásil Kenyatta. 

​Prezident prehovoril k národu ráno v dobe, kedy niektoré keňské zdroje stále hlásili streľbu z komplexu, v ktorom sa okrem napadnutého hotela DusitD2 nachádzajú aj úrady, banka, reštaurácie a bary. 

Agentúra AP informovala, že vedenie hotelu Dusitov, ktoré sídli v Bangkoku, oznámilo, že je útokom zdesené a že je v neustálom kontakte s keňskými úradmi. Hotel je v súčasnosti zatvorený a hostí, ktorí mali rezerváciu, presťahovali do iných zariadení v Nairobi. 

Koordinovaný útok na komplex začal v utorok výbuchom nálože v aute na parkovisku pred jednou z budov. Následne sa samovražedný atentátnik odpálil vo vstupnej hale hotela a útočníci prichádzajúci z vyšších poschodí začali strieľať po utekajúcich hosťoch. Osem hodín po prvej explózii vnikla do hotela špeciálna policajná jednotka, ktorý mala útočníkov zneškodniť potom, čo sa tam pravdepodobne ukryli. Zábery z bezpečnostných kamier podľa médií ukazovali v priestoroch hotela najmenej štyroch ozbrojencov. 

Úrady neskoro večer oznámili, že útok skončil. Nová streľba a výbuchy ale boli počuť aj v stredu ráno. Špeciálna jednotka operovala v 7. poschodí budovy, obsadenej sčasti úradom, sčasti hotelom. Served Daily Nation napísal, že od areálu bolo vidieť odchádzať sanitky so zranenými. Panovali obavy, že mnoho ľudí uviazlo práve v 7. poschodí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy