Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Neutíchajúce sneženie trápi Slovákov. Zapadli už policajti, záchranári aj hasiči
Zdielať na

Neutíchajúce sneženie trápi Slovákov. Zapadli už policajti, záchranári aj hasiči

LIPTOV/ŽILINA / Zatiaľ čo to na západe Slovenska vyzerá tak, že zima už dala svoje zbohom, zvyšok krajiny hovorí o opaku. Výstrahy, prepadnuté strechy, výpadok elektriny, ale aj mimoriadny stav vo viac ako 70 obciach. Sneženie neutícha a lopatu do rúk bral už aj starosta.

​Vo viac ako 70. obciach žilinského kraja vyhlásili mimoriadny stav. Neutíchajúce sneženie komplikuje najmä dopravu. Problémy s jeho odpratávaním majú hlavne menšie obce, ktorých rozpočty takéto výdavky nie sú schopné pokryť.

Mimoriadny stav 

V súvislosti so snehovou kalamitou je v žilinskom kraji najhoršia situácia na Orave a Kysuciach. Problémy však už začali hlásiť aj starostovia z Liptova. "Je tu naozaj havarijná situácia, čo sa týka snehovej kalamity, dnes tu napadlo 40 centimetrov snehu. Jedným traktorom odhŕňame, druhým posýpame, autá sa šmýkajú," hovorí starosta Švošova, Milan Široň. 

​Obecní zamestnanci nestíhali, dostupná technika nestačila a tak sa lopaty chytil aj sám starosta. Spolu s dobrovoľnými hasičmi odpratávali večer sneh z križovatiek a chodníkov. Malá dolnoliptovská obec leží v strmom svahu, so snehom si tu ale po minulé roky vždy poradili. Tohtoročná situácia je však iná, starosta vyhlásil mimoriadny stav.

Výpadok elektriny

Na strednom Slovensku pre nepriaznivé počasie znova vypadávajú dodávky elektriny. "Vplyvom nepriaznivého počasia, najmä hustého sneženia, v noci z utorka na stredu na severe stredného Slovenska sme zaznamenali ďalšie poruchy na elektrických vedeniach,“ informoval hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš. Bez prúdu je podľa neho približne 800 odberných miest. Mimo prevádzky je 40 trafostaníc.

Väčšinu porúch spôsobil ťažký mokrý sneh a vietor. "Vo viacerých lokalitách popadali na elektrické vedenie stromy a pretrhali vodiče. Niektoré poruchy sa už elektrikárom podarilo presne lokalizovať, ale časť z nich musia ešte vyhľadať v teréne. Tak ako v predchádzajúcich dňoch im prácu komplikuje ťažko prístupný a rozmočený terén, prípadne vysoká vrstva snehu,“ zdôraznil Gejdoš.

Situácia pod Tatrami

Podobná situácia panuje aj na ďalších miestach severu krajiny. Sanitka, policajné auto aj niekoľko osobných vozidiel uviazlo v závejoch a hasičské i cestárske auto boli prevrátené v priekope - aj takto to vyzeralo v stredu skoro ráno na cestách pod Tatrami.

​Spadla strecha

Oravu trápi počasie už niekoľko dní. V neskorých večerných hodinách v Oravskej Lesnej spadla strecha vo výrobnom závode. V práci bolo v tej chvíli podľa polície niekoľko desiatok ľudí. Nikomu sa našťastie nič nestalo. Na mieste musela zasahovať aj armáda. Fúkal tam silný vietor a husto snežilo. V obci je stále vyhlásený mimoriadny stav v súvislosti so snehovou kalamitou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy