Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Autorka dokumentu o plastoch zanechala stálu prácu a vydala sa na more, teraz žne úspechy
Zdielať na

Autorka dokumentu o plastoch zanechala stálu prácu a vydala sa na more, teraz žne úspechy

Archívna reportáž

BRISTOL / Dokument Plastic Ocean je pôsobivou výpoveďou a prelomovým dokumentom z hľadiska ekológie. Autorka Jo Ruxton ním podľa odborníkov zmenila naše vnímanie doby plastovej. Podľa nej je situácia naliehavá, no existuje nádej.

Šesťdesiatdvaročná Jo Ruxton pracovala pred rokmi na dokumente pre BBC s názvom Modrá planéta. Keď chcela v dokumente načrtnúť problém s plastom v oceánoch, povedali jej, že ľudia neradi počúvajú zlé správy a má zachovať pôvodné smerovanie dokumentu. Jo sa preto rozhodla žiť "na voľnej nohe" a pracovať na vlastnom dokumente. 

Podľa jej slov bolo najťažšie zháňať peniaze. "Akékoľvek natáčanie pod vodou stojí dvakrát viac peňazí, pretože kladie oveľa väčšie nároky na bezpečnosť, vybavenia a samozrejme si musíme prenajať dostatočne veľké lode, na ktoré sa vojde celý filmový štáb," povedala Jo pre iDnes.cz. Po šiestich rokoch práce a zháňania peňazí vznikol film Plastic Ocean, ktorý doteraz získal 14 prestížnych ocenení a legendárny prírodovedec David Attenborough o ňom hovorí ako o jednom z najdôležitejších snímkov našej doby. 

Dokument zaujal spoločnosti a organizácie po celom svete, premietali ho v školách i v parlamentoch.

Autorka sa v dokumente zaoberá problémom, ktorý na oko nie je až taký viditeľný - mikroplasty. "Premýšľala som o tom a pozorovala, ako sa mikroplasty miešajú s planktónom. Preto som sa rozhodla natočiť zvieratá, ktoré sa planktónom živia a spolu s ním konzumujú aj mikroplasty. Celý dokument tak otvárajú zábery na vráskavce obrovské alebo modré veľryby," povedala Ruxton. Zvieratá totiž s planktónom konzumujú aj stovky kilogramov mikroplastov.

Autorka dokumentu uvádza, že len počas jej života vzrástla produkcia plastov o 3900 percent. Za minulý rok sa ich vyprodukovalo 315 miliónov ton a osem miliónov ton skončilo v oceánoch. Dokument Plastic Ocean sa premietal v mnohých školách i v parlamentoch po celom svete. 

Aká je budúcnosť?

Existuje podľa autorky dokumentu nádej vec zvrátiť? "Myslím, že rastie povedomie o tomto probléme. Verejnosť, deti v školách, výrobcovia, predajcovia, potravinárske spoločnosti a veľa ďalších sa začínajú meniť, a to ma napĺňa nádejou. Mení sa legislatíva a verím, že zmena príde," povedala dokumentaristka. 

Súvisiace články