Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na Vianoce sa už nemusíte biť po prstoch. Jeden koláč z vás vianočnú guľu nespraví, tvrdia vedci
Zdielať na

Na Vianoce sa už nemusíte biť po prstoch. Jeden koláč z vás vianočnú guľu nespraví, tvrdia vedci

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Nezáleží na tom, ako veľmi sa snažíte, je takmer isté, že skôr či neskôr počas sviatkov siahnete po koláčoch, majonézovom zemiakovom šaláte či poháre vaječného likéru. Ak aj vás desia nabraté kalórie, máme dobrú správu. Podľa novej štúdie väčšina z nás priberie maximálne pár kilogramov, ktoré sa v novom roku dajú pomerne rýchlo zhodiť.

Podľa medzinárodných údajov zverejnených v New England Journal of Medicine sa prírastok váhy v období vianočných sviatkov pohybuje len okolo 0,7 percenta vašej najväčšej váhy v priebehu roka. V praxi to potom znamená, že ak vážite napríklad 68 kilogramov, počas Vianoc priberiete pravdepodobne okolo pol kila. To potvrdzuje aj nedávny prehľad niekoľkých publikovaných štúdií o prírastku hmotnosti v období sviatkov v časopise Journal of Obesity, ktorý ukázal, že v období Vianoc priberáme v priemere len pol až dve kilá.

U ľudí, ktorí si stravovanie inak strážia, sa jedná o úplne zanedbateľný prírastok. Oproti tomu ľudia, ktorí trpia nadváhou, majú so zhadzovaním povianočných kíl ďaleko väčšiu prácu. Štúdia študentov vysokých škôl, zverejnená v časopise Nutrition Journal, totiž zistila, že obézni ľudia majú oveľa väčšiu šancu cez Vianoce pribrať než ľudia so zdravou váhou, a preto by sa mali snažiť riziko priberania minimalizovať a nekonzumovať väčší príjem kalórií, než je tomu inokedy.

Čo robiť pre to, aby ste sa dostali na svoju pôvodnú váhu?

Podľa serveru Health stačí dodržiavať jednoduchý trojstupňový plán.

Konzumácia optimálneho množstva bielkovín a vlákniny v dopoludňajších hodinách pomôže potlačiť hlad a najrôznejšie chute v priebehu dňa. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov sa pokúste zjesť raňajky, ktorá má zhruba 400 kalórií a obsahuje 20 až 30 gramov vysoko kvalitných bielkovín a najmenej 6 gramov vlákniny.Príkladom takejto raňajky je pár vajíčok so zeleninovou prílohou, téglik gréckeho jogurtu s lesným ovocím a granolového či celozrnné pečivo alebo proteínové palacinky plnené jogurtom a medom.

Výskumy ďalej ukazujú, že dlhší spánok pomáha korigovať hlad a posilňuje vôľu k tomu, začať jesť opäť zdravo. Dĺžka spánku je potom úplne individuálna. Doktori uvádzajú, že väčšine dospelých by malo stačiť okolo sedem až deväť hodín spánku denne.

Neexistuje lepší spôsob, ako sa vrátiť do kondície, než si začať písať všetko, čo daný deň konzumujete. Môžete si vypomôcť chytrou aplikáciou v telefóne, ktorá automaticky vypočíta aj denný príjem kalórií, alebo si klasicky vystačíte aj s obyčajným papierom a ceruzkou. Zapisovaním údajov dostanete lepší prehľad o tom, čo jete, budete nad jedlom viac premýšľať, navyše vás to bude odrádzať od zbytočného hrešenie.

Súvisiace články