Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Diaľničné známky na rok 2019 sú už v predaji. V ktorých prípadoch si ju nemusíte zakúpiť?
Zdielať na

Diaľničné známky na rok 2019 sú už v predaji. V ktorých prípadoch si ju nemusíte zakúpiť?

BRATISLAVA / Po slovenských diaľniciach prejdú ročne milióny áut. Šoféri si od soboty 15. decembra budú môcť zakúpiť elektronickú diaľničnú známku na rok 2019. Otázkou teraz ale zostáva, či sa budú poplatky za diaľnice zvyšovať.

Od 15. decembra spúšťa Národná diaľničná spoločnosť predaj elektronických známok pre budúci rok. K dispozícií budú tak ako posledné roky, tri druhy známok a ich cena sa ani pre rok 2019 nezvýši. Známka pre rok 2019 začína platiť od 1. januára do 30 januára roku 2020. "Ročná diaľničná známka v hodnote 50 eur, 30 dňová známka v hodnote 14 eur, a 10 dňová diaľničná známka v hodnote 10 eur,"  informovala hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Michaela Michalová. Zakúpiť si elektronickú diaľničnú známku sa dá viacerými spôsobmi a je na vodičoch, ktorí spôsob im najviac vyhovuje.  

Motoristi si diaľničnú známku môžu kúpiť buď na predajnom mieste, čo sú teda väčšinou čerpacie stanice, alebo aj cez internet, buď cez stránku e-znamka.sk, alebo prostredníctvom aplikácie eznamka. 

Kontrolné kroky pri kúpe 

Pri kúpe novej známky je dôležité si poriadne skontrolovať evidenčné číslo vozidla, krajinu registrácie a či kupujem známku na osobné alebo prípojné vozidlo. A v neposlednom rade či už kupujeme známku pre rok 2019, pretože stále je možné kúpiť aj známku pre rok 2018. Tá platí vodičom do konca januára budúceho roka. "V prípade, že platím prevodom, tam je začiatok platnosti známky posunutý, motorista je o tom pri kúpe známky informovaný," vyjadrila sa Michalová.

S preukazom ZŤP bezplatne

Držitelia parkovacích preukazov ZŤP, môžu využívať spoplatnené úseky diaľnic a rýchlostných ciest bezplatne aj v roku 2019. Existujúce registrácie vozidiel oslobodených od úhrady zostávajú v platnosti a o ich registráciu netreba žiadať opätovne, samozrejme pokiaľ sa nezmenili údaje zo žiadosti. V prípade akejkoľvek zmeny je potrebné podať novú žiadosť o oslobodenie prostredníctvom portálu www.eznamka.sk. 

Čo v prípade kúpy auta s diaľničnou známkou?

Ľudia, ktorí si kúpia jazdené auto s platnou diaľničnou známkou novú známku kupovať nemusia, stačí im urobiť pár úkonov. Elektronická diaľničná známka je totiž neprenosná z auta na auto, prenosná je len z EČV na druhé EČV. To znamená, že o zmenu je možné požiadať, ak sa vozidlo prihlasuje do iného okresu alebo pri strate či odcudzení tabuliek. Auto ale musí zostať to isté a sedieť musí hlavne VIN číslo vozidla.  "Viem si túto známku presunúť na svoje nové EČV. Treba tak spraviť cez stránku eznamka.sk alebo na vybranom obchodnom mieste. Treba korektne vyplniť žiadosť a priložiť fotokópiu starého a nové technického preukazu," vysvetlila hovorkyňa NDS.

Pozrite si reportáž o radare NDS:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy