Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Šikmá veža v Pise sa prestala nakláňať
Zdielať na

Šikmá veža v Pise sa prestala nakláňať

Archívne video

PISA / Slávna veža v talianskom meste Pisa sa prestala nakláňať, dokonca sa o kus napriamila vďaka inžinierským prácam, ktoré majú túto stredovekú pamiatku a jednu z hlavných turistických atrakcií zachrániť. Informovala o tom agentúra AP.

"Veža v Pise je stabilná a jej naklonenie sa nepatrne znížilo," oznámil tím odborníkov, ktorý dohliada na priebeh reštaurátorských prác a neskoro románsku zvonicu 17 rokov monitoruje. 

Profesor inžinierstva na univerzite v Pise Nunziante Squeglia, ktorého citujú talianske médiá uviedol, že odklon veže vysokej 54,4 metra od zvislej osi sa znížil o štyri centimetre. Odklon je teraz o pol stupňa menší ako na prelome tisícročí. "Je to ako by sme jej z veku ubrali dve storočia, konštatoval ďalší z odborníkov tímu," profesor Salvatore Settis. 

Stavba mramorovej zvonice začala v roku 1173. Pre ílovité podložie sa značne nakláňala už v dobre, kedy bolo dokončené tretie poschodie a trvalo takmer storočie, než sa v stavbe pokračovalo. 

V tej dobre získala aj ďalšiu "vadu na kráse": vtedajší stavitelia sa v snahe eliminovať vplyv vratkých základov rozhodli najvyššie poschodie podložiť. Veža sa tým mala dorovnať, ale nepodarilo sa to. Zvonica už nebola len naklonená, ale aj prehnutá. Až v 14. storočí mohli robotníci na vrchol usadiť najťažší zo všetkých siedmich zvonov, ktorý vážil 3,5 tony. Vežu nakoniec dokončili okolo roku 1350 (s naklonením 2,1 metra). 

Zvonica sa ale nakláňala ďalej a na začiatku 90. rokov minulého storočia sa od zvislej osi odchylovala o viac ako päť stupňov, teda o 4,5 metra. V tej dobe odborníci presadili je zatvorenie. 

Nasledujúce záchranné práce v rokoch 1993 až 2001, počas ktorých bolo podloženie spevnené, rovnako ako veža, viedli k zmenšeniu náklonu zvonice o 44 centimetrov. Náklady práce agentúra AFP vyčíslila na 28 miliónov eur. Klenot talianskej architektúry stojí na námestí Piazza dei Miracoli v Pise, kde sa nakláňajú všetky budovy. Žiadna ale nie tak ako preslávená pamiatka. Veža slúži ako zvonica susednej baziliky Panny Márie. 

Súvisiace články