Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kauzu Hedvigy Malinovej uzavreli po 12 rokoch. Patrila k najzávažnejším za exministra Kaliňáka
Zdielať na

Kauzu Hedvigy Malinovej uzavreli po 12 rokoch. Patrila k najzávažnejším za exministra Kaliňáka

BRATISLAVA / Prípad Hedvigy Malinovej Žákovej, ktorý patril k najzávažnejším kauzám bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka, sa po 12 rokoch uzavrel. Urobila tak Okresná prokuratúra v Gyori ešte v októbri tohto roka.

Najskôr ju niekoľkokrát kopli do brucha a prikázali jej, aby si vyzliekla pančuchy a tričko. Z uší jej strhli náušnice, pričom jej roztrhli uši a ešte ju potom aj zbili.
"Prípad mladej študentky vtedy vybičoval vášne na oboch brehoch Dunaja. Pomerne rýchlo zareagoval aj premiér a minister vnútra s nečakaným vyhlásením. " Bolo nepochybné, že sa trestný či nestal," uviedol v septembri 2006 Robert Kaliňák.

"Nedovolím, aby niekto atakoval túto vládu na základe výmyslov a falzifikátov," uviedol vtedy Robert Fico.

Prokuratúra v Maďarsku začiatkom týždňa ukončila trestné stíhanie Hedvigy Malinovej za krivú výpoveď "Dôvodom je, že trestný čin sa nestal, keďže nie je možné konštatovať, že Hedvigu Žákovú Malinovú nenapadli. Z toho vyplýva, že nemohla ani krivo svedčiť," uviedla hovorkyňa prokuratúry Rábsko-mošonsko-šopronskej župy, Zsuzsanna Katalin Gál.

​O ukončení trestného stíhania vo veci krivej výpovede bývalej slovenskej občianky, ktorá je od roku 2013 už občiankou Maďarska, tamojšie médiá informovali verejnosť až vo štvrtok. "Na základe dôkazov nie je možné skonštatovať spáchanie trestného činu krivej výpovede a nemožno to očakávať ani v prípadnom pokračovaní vyšetrovania," dodala Zsuzsanna Katalin Gál.

Malinová sa pre portál parameter vyjadrila, že písomne jej rozhodnutie nedoručili. Dodala, že o prípade sa jej stále ťažko hovorí a nechce ho ďalej komentovať. Vyjadril sa aj jej bývalý právnik a súčasný minister spravodlivosti. "Na čo nám je spravodlivosť, keď sa nám dostane po x rokoch," uviedol slovenský minister spravodlivosti Gábor Gál.

Vyjadrenie hlavných aktérov, Roberta Fica a Roberta Kaliňáka sa televízii JOJ získať nepodarilo. "Najnešťastnejšie rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní sú tie, z ktorých sa verejnosť nedokáže dozvedieť pravdu," uviedol poslanec za Smer-Sd Erik Tomáš. Keďže rozhodnutie maďarskej prokuratúry môže napadnúť už len samotná Hedviga Žáková Malinová, zdá sa, že kauza, ktorá sa ťahala 12 rokov, je definitívne ukončená.

Prípad bývalej študentky patril medzi najzávažnejšie kauzy Roberta Kaliňáka. O uzavretí prípadu Hedvigy Malinovej Žákovej informoval denník  Új Szó. Okresná prokuratúra v Gyori uzavrela prípad po 12 rokoch ešte 24. októbra. Polícia ju stíhala pre krivé svedectvo. Slovenská polícia ju v roku 2006 obvinila po tom, čo oznámila, že ju po ceste do školy v Nitre zbili dvaja mladíci. Dôvodom malo byť, že rozprávala maďarským jazykom. 

​Prípad sa stal za vlády Smeru s HZDS a SNS, ktorá pod vedením Jána Slotu podnecovala protimaďarské nálady. V tom čase polícia zastavila vyšetrovanie už po 2 týždňoch, keď vyšetrovateľ skonštatoval, že skutok sa nestal a Malinová si ho vymyslela. Následne ju tak obvinili z krivej výpovede.

Na pamätnej tlačovej besede vtedy ešte minister vnútra Robert Kaliňák oznamoval výsledky vyšetrovania a prezentoval konkrétne dôkazy. Študentku potom označil za notorickú klamárku. Prípad sa ťahal roky, zdržiavala ho generálna prokuratúra pod vedením Dobroslava Trnku.

Až na žiadosť Hedvigy Malinovej Žákovej prevzali kauzu v januári 2017 maďarské vyšetrovacie orgány. Hedviga sa v tom čas presťahovala do Maďarska. Maďarská prokuratúra teraz rozhodla, že z dostupných informácií a dôkazov sa s odstupom času už nedá potvrdiť, či Malinová spáchala trestný čin, pre ktorý ju stíhali. Na základe tohto záveru sa kauza právoplatne ukončila. "Proti rozhodnutiu môže vzniesť námietku len dotknutá osoba," vyjadrila sa hovorkyňa prokuratúry Katalin Zsuzsanna Gál. Hedviga Malinová Žáková  podľa denníka odkázala, že sa nebude k prípadu vyjadrovať.

Organizátor koncertov Michal Kaščák, je rád že Hedviga Žáková Malinová bude mať konečne pokoj. Poslanec Eduard Heger, že táto kauza je v prvom rade kauzou Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, ktorí neprimerane zasahovali do vyšetrovania. Pozrite si rozhovor: 



 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy