Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Jeho obraz predali za 90 miliónov dolárov, maliar na tom ale nezbohatne
Zdielať na

Jeho obraz predali za 90 miliónov dolárov, maliar na tom ale nezbohatne

NEW YORK / Predpovede sa splnili a Portrét umelca (bazén s dvoma postavami) maliara Davida Hackneyho sa vydražil za viac ako 90 miliónov dolárov. Samotný umelec je však mimo hry - o zisk sa podelia predchádzajúci majiteľ a aukčný dom Christie´s, organizátor aukcie.

Obraz sa po približne desaťminútovom telefonickom súboji dražiteľov nakoniec vydražil za 90,3 milióna dolárov a prekonal tak doterajší rekord za dielo ešte žijúceho umelca - oranžový Nafukovací pes Jeffa Koonsa menil v roku 2013 majiteľov za 58 miliónov dolárov.

Aukčný dom nezverejnil identitu nového majiteľa diela Davida Hackneyho. Britské médiá ale špekulujú o tom, že by to mohol byť 81-ročný miliardár Joe Lewis, zhodou okolností Hackneyho rovesník.

​David Hackney podľa portálu CNN peniazom nikdy nepripisoval priveľkú dôležitosť - stačilo mu, ak ich zarobil dosť na to, aby mohol pokračovať v maľovaní. To však neznamená, že nepozná hodnotu peňazí. Keď ešte ako študent predal svoju kresbu za 5 libier, tešil sa na to, že si za to bude môcť kúpiť konečne celú škatuľku cigariet. Ďalší obraz predal za 40 libier a to už mohol zvažovať cestu do zahraničia.

Obraz Portrét umelca, ktorý teraz vytvoril cenový rekord, prvýkrát - v roku 1972 - predal jeho dealer v New Yorku za 18.000 dolárov. Umelec sa už vtedy cítil podvedený, keďže za 6 mesiacov obraz zmenil majiteľa už za 50.000 dolárov. Nebolo to prvýkrát, keď na umeleckom diele zarobili iní, nie autor.

Obraz Portrét umelca má pritom silný osobný príbeh - maliar na ňom zachytil svojho niekdajšieho partnera, umelca Petra Schlesingera. Na plátne pracoval nepretržite 6 mesiacov. Scénu niekoľkokrát prerábal, až kým sa nakoniec rozhodol zachytiť bazén pred domom britského režiséra Tonyho Richardsona na juhu Francúzska. Definitívna podoba obrazu tak vznikla za 2 týždne. 

A keďže autor bol sklamaný už keď sa dielo predalo za 18.000 dolárov, môžeme si len predstavovať, ako sa cíti teraz, keď sa cenovka vyšplhala na 5000x vyššiu hodnotu - z ktorej umelec neuvidí ani cent.

Aukcia umeleckých diel môže mať aj nečakaný záver:

Súvisiace články