Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Čínska medicína alebo luxusný domáci miláčik. Pašovanie zvierat vynáša miliardy
Zdielať na

Čínska medicína alebo luxusný domáci miláčik. Pašovanie zvierat vynáša miliardy

BRATISLAVA / Pašovanie vzácnych zvierat a rastlín a ich následný predaj predstavuje globálny problém. Motiváciou je zvyčajne tradičná čínska medicína a chovateľstvo. Zo sveta sa k nám nedávno dostala správa, že v kolumbijskej metropole našli vrece s približne 200 kriticky ohrozenými žabami.

Zabudnuté vrece na toaletách v Bogote ukrýval kontraband za skoro 10 miliónov korún. "Tieto žaby sa sem dostali z pacifického pobrežia Kolumbie, z džungle v oblasti Choco. Pašeráci, ktorí ohrozujú biodiverzitu našej zeme, ich mali priviezť do Nemecka a ďalej predať," upozornil tajomník pre životné prostredie v Bogote, Francisco Cruz. Vyšetrovatelia stále hľadajú tých, ktorí chceli na ohrozených zvieratách zarobiť. Hodnota jedného kusu totiž môže na čiernom trhu presiahnuť až 45-tisíc korún. "Vyzývame ľudí, ktorí majú informácie o nelegálnom obchode, aby kontaktovali políciu," dodal tajomník. 

Obchod so zvieratami je jedným zo zločinov, na ktorých sa dá najviac zarobiť. Podľa správy amerického ministerstva zahraničia z neho organizovaný zločin získava viac ako 10 miliard dolárov ročne. "Dopyt má dve motivácie: tradičnú čínsku medicínu a naviac je veľké hobby chovať ohrozené exotické zvieratá," objasnil pre čt24 Jiří Mach z odboru druhovej ochrany.

Práve pre účely tradičnej medicíny vláda v Pekingu povolila použitie rohov z nosorožca a kostí z tigra. Experti to považujú za zásadný krok späť v ochrane zvierat pred vyhynutím. "Zákaz obchodu s časťami z tigra a nosorožca nezodpovedajú existujúcemu zákonu a nebral na vedomie legitímne potreby ako lekársky a vedecký výskum," povedal hovorca čínskeho ministra zahraničia Lu Kang.

Obchod bez pravidiel môže mať katastrofálne dopady. Svetový fond na ochranu prírody nedávno varoval, že ľudia za posledných 40 rokov vyhubili polovicu zvierat na Zemi. Nelegálny obchod s ohrozenými druhmi je ale len jedným z negatívnych faktorov. Primárny úbytok živočíchov a rastlín súvisí aj so zmenou využívania krajiny, ich devastáciou a rozširovaním ľudskej populácie.

Pozrite si reportáž o malých bielych tigroch:

Súvisiace články