Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Tatrách sa konalo veľké sčítavanie kamzíkov. To číslo ohromilo aj ochranárov
Zdielať na

V Tatrách sa konalo veľké sčítavanie kamzíkov. To číslo ohromilo aj ochranárov

Zdroj: TV JOJ

VYSOKÉ TATRY / Toľko kamzíkov, koľko ich narátali pri poslednej inventúre v tatranských štatistikách ešte nebolo. 1 431 - to je číslo, z ktorého sú zoológovia veľmi nadšení. Ochranári však majú zaujímavé informácie aj o počte iných zvierat, ktoré v našich horách žijú.

Počas sčítavania kamzíkov sa tieto malé Vysoké Tatry rozdelia na takmer sto častí a do každej z nich odchádza pilne pracovať niekoľko ľudí. Sčítatelia vyrážajú do terénu skoro ráno. V tomto roku sa nestačili čudovať, aké prekvapenie im kamzíky pripravili. 

​Už mali zimné sfarbenie a bolo ich teda vidieť v plnej paráde. "Bola vysoká oblačnosť, slnko nepieklo na kamzíky, takže boli v dobrej aktivite. Dali sa dobre spočítať," hovorí zoológ štátnych lesov TANAP Jozef Hybler.  

Dokonca sa objavili aj na takých miestach, na ktorých ešte nikdy neboli. Prečo sa ale spočítavajú iba kamzíky? "Kamzík tatranský vrchovský nežije nikde inde na svete. Je to náš endemit , je to čistá populácia vo Vysokých Tatrách. Je to to najvzácnejšie, čo tu máme," uviedol riaditeľ správy TANAP Pavol Majko. 

Medvedia inventúra bola v Tatrách pred par rokmi, vtedy ich na slovenskej a poľskej strane narátali 140 kusov. A neuverili by ste koľko domčekov alebo odborne povedané svištích nôr vo Vysokých Tatrách máme. "Máme zmapovaných približne 20 tisíc nôr, odhadovalo sa takmer 900 jedincov," uvádza Majko. 

A ešte aktuálna informácia z tatranských zvieracích spálni. Medvede sa ešte na zimný spánok neuložili, svište zaľahli pri prvom októbrovom ochladení a kamzíky sa zimného počasia nevedia dočkať. Vtedy sa im totiž najviac darí splodiť nové potomstvo. 

V Tatrách sa objavil unikát. Biely kamzík. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články