Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Chlieb bez zbytočnej chémie? Upečte si taký, aký jedli už starí Slovania
Zdielať na

Chlieb bez zbytočnej chémie? Upečte si taký, aký jedli už starí Slovania

DOLNÝ KUBÍN / Chcete zdravý chlieb bez zbytočnej chémie či stabilizátorov? Stačí si upiecť kváskový chlieb, ktorý už poznali starí Slovania a vraj nebudete chcieť jesť iný. Taký chlebík je zároveň vitamínová bomba, dlhšie vydrží a má veľa ďalších benefitov pre zdravie.

Pani Anička z Oravy je takmer sebestačná. nepotrebuje si ani kupovať chlieb. Vždy, keď treba, jednoducho si ho napečie doma. Pri príprave chleba všetko váži. "Môj manžel začal prvý piecť, ale nepodarilo sa mu to. A potom som to skúsila ja," uviedla šikovná gazdiná Anna Zvarová. 

​Aby sa všetko naštartovalo, potrebujeme "štartér" z múky a vody. O štartér sa treba starať. Krmiť ho, nechať mu dýchať, nedávať zbytočne na slnečné miesto, a potom dať mu pokoj. Nech oddychuje až vznikne kvások, ktorý kvasí päť dní. "Kváskový chlieb  vzniká zložitejším procesom ako chlieb z droždia, preto aj proces prednatrávenia potravín je akoby kvalitnejší," informoval Rastislav Johanes, onkochirurg. "Chlieb popri kaši patril medzi najstaršie obilninové jedlá. Prešiel dlhou cestou vývoja, medzi archaickú podobu patrili placky a potom až po kysnutý chlieb s pridaním kvásku, ktorý bol pre ľudí ľahšie stráviteľný," objasnila vznik chleba Helena Beňušová, etnografka Oravského múzea. 

Ku kvásku sa pridáva múka, soľ, rasca a voda, až vznikne lepivé cesto. A po miesení sa z neho vytvaruje chlebík. "Po hodinke si ho vyklopíme a zasa necháme na hodinu vykysnúť. Až potom ide do rúry," dodala Anna Zvarová. Kváskový chlieb sa pečie asi 40 minút pri 190 stupňoch Celzia. "My, ako chirurgovia, môžme odporučiť ľudom tento chlieb, ak majú problém s plynatosťou alebo pálením záhy," povedal Rastislav Johanes. 

Pre vitamín B je vhodný aj pre ľudí s kožnými a neurologickými ochoreniami. "Kváskový chlieb pri procese fermentácie obsahuje ďaleko viac B vitamínu ako normálne základné chleby," dodal onkochirurg. 

Súvisiace články